تعداد نتایج: ۵۴ | عبارت جستجو: تفسیر |
گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر سیفی مازندرانی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم 1 - افق مطلوب حوزه، تربیت فقیهان انقلابی و مجتهدان زمانآگاه است در پیام حضرت آیتالله خامنهای به همایش بینالمللی یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزهی علمیهی قم، آمده است: «برنامههای درسی حوزه به گونهای نوشته شود که فقه روشنبین و پاسخگو و بهروز، و البتّه فنّی و متّکی به شیوهی اجتهادی، همراه با فلسفهی روشن و دارای امتداد اجتماعی و صاحبنظر در شاکلهی زندگی جامعه، در کنار دانش کلام رسا و استوار و دارای قدرت اقناع، به وسیلهی استادان ماهر تدریس شود و این هر سه در پرتو فهم قرآن و درسهای تفسیر، جلا و نورانیّت و عمق یابد.» ۱۴۰۴/۰۲/۱۷ و درست آن را چگونه باید تفسیر کرد؟
برخی آقایان از تعبیر «استقلال حوزه» سوءاستفاده کرده و میکنند. ابتدا باید ببینیم مراد از استقلال حوزه چیست؟ استقلال از چه چیزی و چه کسی؟ مثلاً وقتی میگوییم «کشور باید استقلال داشته باشد»، این جمله به این کد مطلب: 7799 - تاریخ انتشار: 21:13 - 1404/03/01 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین سید محمد غروی، عضو شورای عالی حوزههای علمیه 2 - مأموریت حوزه پیشرو پاسخگویی به نیازهای نوپدید جامعه است رهبر انقلاب اسلامی همواره بر رشد و تحول و کارآمدی حوزههای علمیه در ابعاد گوناگون تأکید داشتهاند؛ در پیام رهبر انقلاب اسلامی به حوزه علمیه آمده است: «برنامههای درسی حوزه به گونهای نوشته شود که فقه روشنبین و پاسخگو و بهروز، و البتّه فنّی و متّکی به شیوهی اجتهادی، همراه با فلسفهی روشن و دارای امتداد اجتماعی و صاحبنظر در شاکلهی زندگی جامعه، در کنار دانش کلام رسا و استوار و دارای قدرت اقناع، به وسیلهی استادان ماهر تدریس شود و این هر سه در پرتو فهم قرآن و درسهای تفسیر، جلا و نورانیّت و عمق یابد.» ۱۴۰۴/۲/۱۷ همچون مباحث عقلی، کلامی، تفسیر یا تحقیق باشند. باید نظام آموزشی بهگونهای طراحی شود که این ظرفیتها را بشناسد، بپروراند و جهتدهی کند.
طلبه باید بداند در چه افقهایی میتواند رشد کند. شناخت وظایف داخلی و بینالمللی روحانیت شیعه، با توجه به غنای عظیم مکتب کد مطلب: 7777 - تاریخ انتشار: 21:44 - 1404/02/28 3 - مهیا ساختن محیط زندگی برای تحقق حاکمیت دین حضرت آیتالله خامنهای: «جاذبهها برای زاویه ایجاد کردن از این صراط مستقیم کم نیست. همیشه این زاویهها بوده، و امروز بیشتر از همیشه است. ارادهی قوی لازم است تا در مقابل این جاذبههای شیطانی بتوانید مقاومت کنید. اگر مقاومت کردید، آن وقت قلّه را فتح خواهید کرد؛ و به قلّهی حاکمیّت دین خدا، حاکمیّت حق، حاکمیّت عدل، به قلّهی رسیدن به مقصود و غرض از خلقت انسانی که عبارت از تکامل انسان و کمال بشری باشد خواهید رسید.» ۱۴۰۲/۰۶/۱۵
در این مطلب، حجتالاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجتپور، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ابعاد و نکات مهم آیات سوره حشر را براساس تفسیر حضرت آیتالله خامنهای بررسی کرده است. در دوره ریاست جمهوری به تفسیر این سوره توجه فرمودند.
روش تفسیری رهبر حکیم انقلاب اسلامی چه در این سوره و چه در سورههای دیگر، بر سه بخش تقسیم میشود: بخش اول تفسیری از آیه است؛ همچنان که سایر مفسران تفسیر میکنند. بخش دوم تدبّر در آیات است؛ به این معنا که به فهمی کد مطلب: 7477 - تاریخ انتشار: 19:21 - 1403/12/24 گفتوگو با حجّتالاسلام والمسلمین سعید جوادیآملی 4 - سخنان رهبر انقلاب افق جدیدی در معرفی تفسیر تسنیم باز کرد حضرت آیتالله خامنهای در دیدار دستاندرکاران برگزاری همایش بینالمللی تفسیر تسنیم فرمودند: «راجع به آیتالله آقای جوادی، به نظر من حوزه واقعاً وامدار ایشان است؛ ایشان کار بزرگی انجام دادند. اینکه انسان از یک جای کوچکی شروع کند تفسیر قرآن را و چهل سال آن را ادامه بدهد، این کار آسانی نیست؛ یعنی انسان وقتی فکر کند، خواهد دید کار خیلی بزرگی است استقامت بر این کار، خسته نشدن در این کار، تردید پیدا نکردن در ادامهی این کار، بلکه شاید ــ من البتّه توفیق پیدا نکردم این را نگاه کنم بفهمم ــ احتمالاً شوق و ذوق مفسّر محترم نسبت به آیات در گذشت زمان بیشتر هم شده باشد؛ احتمالاً باید اینجور باشد.» ۱۴۰۳/۱۲/۰۴ «الشواهد الربوبیة» و تفسیر مرحوم صدرالمتألهین مشاهده میشود. خود مرحوم صدرالمتألهین چگونه به قرآن نزدیک شده است؟ از طریق حکمت و عرفان و کلام. لذا کتاب تفسیری حضرت استاد در حقیقت برآیند همهی آن تحصیلات اولیهای است که در آن رشتهها داشتند. اگر بخواهیم کد مطلب: 7456 - تاریخ انتشار: 20:54 - 1403/12/21 5 - وحدت؛ اولین شرط تحقق تمدن اسلامی حضرت آیتالله خامنهای: «اینکه امام بزرگوار ما از قبل از پیروزی انقلاب بر روی وحدت دنیای اسلام و وحدت شیعه و سنّی اینهمه تکیه کردهاند، به خاطر همین است؛ چون قدرت دنیای اسلام ناشی از اتّحاد است و دشمن عکس این را میخواهد و بعکس این عمل میکند و تلاش میکند... اگر ما میخواهیم پیام وحدت ما، در دنیا صادقانه تلقّی بشود، باید بین خودمان این اتّحاد را ایجاد کنیم. اختلاف سلیقه و اختلاف نظر و اختلافات سیاسی و امثال اینها نباید در همدستی و همبازویی و همگامی ملّت و همدلی ملّت تأثیر بگذارد.» ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
در این مطلب، حجتالاسلام و المسلمین محمد مهدی ماندگاری، کارشناس مسائل دینی، ابعاد و نکات مهم آیه ۱۰۳ سوره آلعمران را براساس تفسیر حضرت آیتالله خامنهای بررسی کرده است. را باید با قرآن و روایات تفسیر کرد.
۱. وحدت ایمانی
وحدت نوع اول، «وحدت ایمانی» است که میفرماید: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ»(۴). بین جامعه ایمانی اعم از خانواده، کد مطلب: 7453 - تاریخ انتشار: 20:57 - 1403/12/20 آمَنَ الرَّسولُ بِما أُنزِلَ إِلَيهِ مِن رَبِّهِ وَالمُؤمِنونَ ۚ كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لا نُفَرِّقُ بَينَ أَحَدٍ مِن رُسُلِهِ ۚ وَقالوا سَمِعنا وَأَطَعنا ۖ غُفرانَكَ رَبَّنا وَإِلَيكَ المَصيرُ 6 - تعصب در پذیرش پیغمبران گذشته، عامل گمراهی/تفسیر آیه ۴ سوره بقره ما بگوئیم آن حقیقتی که بر پیغمبر ما نازل شده او را قبول داریم، لکن آنچه که بر پیغمبرهای دیگر نازل شده قبول نداریم، اینجا جایی برای تعصب نیست، بسیاری از انسانهای معاصر بعثت پیغمبر را همین تعصب به گمراهی کشاند و آنها را نابود کرد، قرآن از یهود این را نقل میکند کد مطلب: 7450 - تاریخ انتشار: 22:50 - 1403/12/19 7 - اصول قرآنی در رفتارهای فردی و اجتماعی در این مطلب، خانم دکتر فریبا علاسوند، استاد حوزه و دانشگاه، ابعاد و نکات مهم آیه ۲۹ سوره فتح را براساس تفسیر حضرت آیتالله خامنهای بررسی کرده است.
این مطلب خلاصهای از درسگفتار برنامه «بیان قرآن» است که در سالهای اخیر به مناسبت ماه رمضان توسط مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی برگزار شده است. آیتالله خامنهای: «قسمت اعظمِ مجاهدت در راه خدا، برای شخصِ خودِ شماست. «زیست اسلامی یعنی چه؟ معنای چگونگی زندگی اجتماعی اسلامی چیست؟ این را در قرآن و در نهجالبلاغه و در روایات میشود پیدا کرد. در این الگو، «لِیَقومَ النّاسُ بِالقِسط» وجود دارد، کد مطلب: 7449 - تاریخ انتشار: 22:42 - 1403/12/19 8 - قاعدهای قرآنی برای در امان ماندن از انحرافات در این مطلب، حجتالاسلام و المسلمین علی ذوعلم، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشهی اسلامی، ابعاد و نکات مهم آیه ۱۰۵ سوره مائده را براساس تفسیر حضرت آیتالله خامنهای بررسی کرده است. برای مصونیت از انحراف
در تفسیر المیزان مرحوم علامه طباطبایی بیش از ۳۰ صفحه درباره این آیه بحث علمی و تفسیری و روایی کردهاند. تکیه بحث علامه طباطبایی ذیل این آیه، بحث نفس و خویشتن انسان و آن حقیقتی است که شکلدهنده هویّت انسان است و بستر رشد و کمال و تعالی انسان را کد مطلب: 7438 - تاریخ انتشار: 16:00 - 1403/12/17 تبیین برجستهترین آیات اجتماعی و سیاسی در تفسیر حضرت آیتالله خامنهای 9 - «آزادی اجتماعی» ریشه قرآنی دارد در این مطلب، حجتالاسلام و المسلمین غلامرضا قاسمیان، کارشناس مسائل قرآنی و استاد حوزه علمیه، ابعاد و نکات مهم آیه ۱۵۷ سوره اعراف را براساس تفسیر حضرت آیتالله خامنهای بررسی کرده است.
این مطلب خلاصهای از درسگفتار برنامه «بیان قرآن» است که در سالهای اخیر به مناسبت ماه رمضان توسط مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی برگزار شده است. مهمترین آیهای که میتوان درباره آزادی در قرآن خواند و از دست نظامات غربی این بحث مهم را بیرون کشید، همین آیه ۱۵۷ سوره اعراف(۱) است. تکیه ما در این آیه روی بخشی از آیه است که بحث آزادی را بیشتر تبیین میکند. ترجمه آیه با مقداری توضیح اینطور میشود: کسانی که از کد مطلب: 7430 - تاریخ انتشار: 20:18 - 1403/12/15 بازخوانی کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن؛ 10 - مجموعه «به رسم آیهها» این کتاب، سلسله جلسات تفسیری حضرت آیتالله خامنهای در ماه رمضان سال ۱۳۵۳ شمسی در مسجد امام حسن مجتبی علیهالسلام مشهد مقدس است. کد مطلب: 7424 - تاریخ انتشار: 20:08 - 1403/12/14 رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دستاندرکاران برگزاری همایش بینالمللی تفسیر تسنیم: 11 - تفسیر تسنیم از افتخارات شیعه است همایش بینالمللی تفسیر تسنیم
[دریافت PDF]
بسم الله الرّحمن الرّحیم(۱)
خیلی خوش آمدید آقایان محترم؛ و خیلی متشکّریم از این توضیحات خوبی که هم جناب آقای اعرافی دادند، هم جناب آقای حاج آقا سعید [جوادی] گفتند راجع به این کتاب شریف، و استفاده کردیم. آنچه باید در کد مطلب: 7395 - تاریخ انتشار: 19:49 - 1403/12/08 12 - حوزه علمیه وامدار آیتالله جوادی آملی است حضرت آیتالله خامنهای: «حوزه واقعاً وامدار آیتالله آقای جوادی است؛ ایشان کار بزرگی انجام دادند. به نظر من «تفسیر تسنیم» از افتخارات شیعه است... خداوند انشاءالله به ایشان اجر بدهد، عمر ایشان را طولانی کند و این نشاطی را که موجب شد ایشان بتوانند این کار را در این مدّت طولانی ادامه بدهند، انشاءالله خداوند در ایشان حفظ کند.» ۱۴۰۳/۱۲/۴ کد مطلب: 7394 - تاریخ انتشار: 19:37 - 1403/12/08 13 - بیانات رهبر انقلاب در دیدار دستاندرکاران برگزاری همایش بینالمللی تفسیر تسنیم منتشر شد همایش بینالمللی تفسیر تسنیم که در تاریخ ۴ اسفند ۱۴۰۳ برگزار شده بود، صبح امروز در محل برگزاری این همایش در قم منتشر شد.
رهبر انقلاب در این دیدار، با تجلیل از شخصیت ممتاز آیتالله جوادی آملی مفسّر بزرگ قرآن کریم و صاحب تفسیر تسنیم، حوزه علمیه را وامدار کد مطلب: 7388 - تاریخ انتشار: 17:21 - 1403/12/07 14 - دیدار رهبر انقلاب با دستاندرکاران برگزاری همایش بینالمللی تفسیر تسنیم کد مطلب: 7385 - تاریخ انتشار: 19:16 - 1403/12/06 15 - بیانات در دیدار دستاندرکاران برگزاری همایش بینالمللی تفسیر تسنیم یک مقوله، مقولهی تفسیر تسنیم است؛ یک مقوله هم مقولهی رواج تفسیر قرآن ــ حالا فراتر از علوم قرآنی؛ نفْس تفسیر قرآن ــ در حوزههای علمیّه است.
راجع به آیتالله آقای جوادی، به نظر من حوزه واقعاً وامدار ایشان است؛ ایشان کار بزرگی انجام دادند. اینکه انسان کد مطلب: 7382 - تاریخ انتشار: 17:32 - 1403/12/06 16 - تفسیر إیَّاکَ نَعْبُدُ وإیَّاکَ نَسْتَعِین میرسیم به «إیَّاکَ نَعْبُدُ وإیَّاکَ نَسْتَعِین»(۱). دو جمله بسیار عظیمی هستند «إیَّاکَ نَعْبُد» تو را بندگی میکنیم و «إیَّاکَ نَسْتَعِین» و از تو کمک میطلبیم.
عبادت یعنی بندگی، عبد یعنی بنده، شاید این جور استفاده شود که عبادت از آن کد مطلب: 5889 - تاریخ انتشار: 22:24 - 1403/03/19 19 - تفسیر سوره مبارکه حمد (بسم الله) مناسبتی ندارد اگر در سیر تفسیر قرآن به آن سوره رسیدیم در این باره بیشتر صحبت خواهیم کرد. چرا سورههای قرآن و هر کاری در اسلام هر سخنی و هر حرکتی و عملی با نام خدا شروع میشد؟ شروع به نام خدا نشاندهنده جهتگیری و تعلق این کار و این سخن است همچنانکه شروع به نام کد مطلب: 5852 - تاریخ انتشار: 10:29 - 1403/03/14 20 - رابطۀ زبان و تفسیرمان از جهان «عالم را در امتداد خطوط ارایه شدۀ زبانهای مادری خویش تحلیل میکنیم.» زبانشناسان این ایده را به یاد بنیامین وورف، زبانشناس آمریکایی، «وورفیانیسم» مینامند. مکورتر ضمن نقد استدلال وورفی از دیدگاه زبانشناختی، نشان میدهد که شواهد موجود تا چه حد این اندیشه را تایید میکنندکه زبانها مانند لنزهایی روی جهان تعبیه شدهاند. — وینستون چرچیل در کتابش جنگ جهانی دوم میگوید یکی از دلایل شکست مصیبتبار ژاپن در نبرد میدوِی ماهیت دست و پاگیر زبان ژاپنی بود. ایدهٔ نهفته در این ادعا که قایل به این است که زبان سخن گفتن شیوهٔ نگاهمان به جهان را شکل میدهد، نظری اغواکننده است. کد مطلب: 2127 - تاریخ انتشار: 09:23 - 1403/01/06 |