تعداد نتایج: ۱۹ | عبارت جستجو: فرهنگستان |
به صورت حضوری؛ 1 - دوره تبیین فلسفی «انسان، جامعه، تاریخ» برگزار میشود دوره تبیین فلسفی «انسان، جامعه، تاریخ» به همت مدرسه آزاد فرهنگستان علوم اسلامی و با سخنرانی حجت الاسلام محمدمتقیان تبریزی برگزار میشود. به همت مدرسه آزاد فرهنگستان علوم اسلامی و با سخنرانی حجت الاسلام محمدمتقیان تبریزی برگزار میشود.
این دوره به صورت حضوری بوده و شرایط شرکت در این دوره قبولی در مصاحبه است. علاقمندان از تاریخ ۵ الی ۱۵ آذرماه میتوانند اقدام به ثبت نام کنند.
محل برگزاری قم، کد مطلب: 4025 - تاریخ انتشار: 21:18 - 1401/09/12 در سخنرانی دکتر عیوضی بهمناسبت گرامیداشت آیتالله نجومی مطرح شد؛ 2 - سادگی، تواضع، احترام به افکار مردم، تلاش برای وحدت از بارزترین صفات آیت الله نجومی مجلسی به مناسبت گرامیداشت یاد و خاطره فقیه عالیقدر و شخصیت محبوب و مردمی کرمانشاه مرحوم آیه الله سید مرتضی نجومی کرمانشاهی در تاریخ ۲۶ آبان در مسجد الزهرا تهران برگزار شد. ایشان از مفسران و برترین خوشنویسان جهان و و عضو پیوسته فرهنگستان هنر و چهره ماندگار هنر ایران بود. قرآن ایرانی و عضو پیوسته فرهنگستان هنر و چهره ماندگار هنر ایران بود که ۲۶ بهمن ۱۳۰۷ در کرمانشاه به دنیا آمد. وی در سال ۱۳۱۴ در دبستان هدایت کرمانشاه به تحصیل پرداخت و تا کلاس ششم آنجا بود که بعد در سال ۱۳۲۱ و ۱۳۲۲ کلاسهای اول و دوم دبیرستان را نیز گذراند و به تحصیل دروس کد مطلب: 3998 - تاریخ انتشار: 19:21 - 1401/09/10 در میزگرد مجموعه «در ۳۰ ثانیه» مطرح شد؛ 3 - کُمیت زبان فارسی در ترجمه متون علمی لنگ میزند سخنرانان میزگرد مجموعه «در ۳۰ ثانیه» به مشکلات ترجمه متون علمی و دانستنیهای عمومی و ضعف فرهنگستان زبان در پیشنهاد برابرواژگانهای این حوزه اشاره کردند. ما یک مشکل قدیمی با فرهنگستان زبان و ادب فارسی داریم. بر اساس تجربه خودم به عنوان یک روزنامهنگار حوزه علم به این مشکل اشاره میکنم. من و همکارانم همیشه اختلاف نظر عمیقی با فرهنگستان در زمینه برابرواژگانها داشته و داریم و این اختلاف هم در معادلسازیهای کد مطلب: 2911 - تاریخ انتشار: 17:16 - 1401/05/19 نگاهی به زندگی هنرمند انقلابی مرحوم حبیبالله صادقی 4 - هنری که برای موزه نبود رسانه KHAMENEI.IR در یادداشتی به قلم آقای محمدعلی رجبی، استاد دانشگاه، نگارگر و عضو پیوسته فرهنگستان هنر به تشریح شخصیت، اندیشه و کارنامه حرفهای آن مرحوم پرداخته است. نگارگر و عضو پیوسته فرهنگستان هنر به تشریح شخصیت، اندیشه و کارنامه حرفهای آن مرحوم پرداخته است.
استاد صادقی از هنرمندان وفادار به انقلاب اسلامی و مجاهدی نستوه بود. وی از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی با ورود به بخش فرهنگی سپاه پاسداران، آثار فراوانی را در کد مطلب: 2902 - تاریخ انتشار: 16:45 - 1401/05/19 5 - فرهنگستان اول و دشواریهای ترویج واژهها
خلاصهشده از: کاوه بیات. «فرهنگستان اول و دشواریهای وضع و ترویج واژههای نو». در: دربارهٔ زبان فارسی. زیر نظر نصرالله پورجوادی. تهران: #مرکز_نشر_دانشگاهی، ص ۳۴۷–۳۵۵.
اول در زمینهٔ وضع و ترویج واژههای جدید نیز با دو مشکل اساسی روبهرو بود؛
یکی جلوگیری از دخالت اشخاص یا مؤسسات غیرصالح در وضع و کاربرد واژههای نو، و دیگری ترویج واژههایی که خود وضع کرده بود.
در سال ۱۳۱۶ فرهنگستان درخواست کرد به تمام مؤسسات و کد مطلب: 1256 - تاریخ انتشار: 09:16 - 1401/05/03 داوری اردکانی مطرح کرد؛ 6 - اسلامی ندوشن سیاسی نبود اما درک واقعبینانه و روشنی از سیاست داشت رئیس فرهنگستان علوم گفت: اسلامی ندوشن سیاسی نبود اما درک واقع بینانه و روشنی از سیاست داشت و بر اهمیت و نفوذ سیاست بخصوص مقام آن در ایران و اثرش در زندگی مردم تاکید میکرد. رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم در این مراسم است.
با عرض سلام و اظهار خوشوقتی از حضور در این مجلس گرامی به روان نویسندهای گرانمایهای که خردمندانه ایران را دوست میداشت، سلام و درود میفرستم. نویسندهای که هرگز از یاد ایران غافل نشد و همواره سفارش کد مطلب: 2449 - تاریخ انتشار: 16:44 - 1401/03/11 با صدور پیامی؛ 7 - داوری اردکانی درگذشت اسلامی ندوشن را تسلیت گفت رئیس فرهنگستان علوم، با صدور پیامی درگذشت محمدعلی اسلامی ندوشن را تسلیت گفت. چهره ماندگار فلسفه و رئیس فرهنگستان علوم، در پی درگذشت محمدعلی اسلامی ندوشن، پیام تسلیتی صادر کرد.
مشروح متن اینپیام به اینترتیب است:
هوالباقی
درگذشت استاد دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن ضایعه ای بزرگ برای ادب و فرهنگ ایران و داغی بر دل همه ایران دوستان است. او که کد مطلب: 2277 - تاریخ انتشار: 16:03 - 1401/02/07 توسط موسسه متن فرهنگستان هنر؛ 8 - «مارکسیسم و هنر آوانگارد» منتشر شد کتاب «مارکسیسم و هنر آوانگارد؛ بویس، وارهول، کلن، دوشان» نوشته تییر دو دوو با ترجمه مشیت علایی توسط موسسه متن فرهنگستان هنر منتشر شد. و نشر آثار هنری «متن» فرهنگستان هنر روانه کتابفروشیها شد.
تییر دو دوو، فیلسوف بلژیکی، نظریهپرداز و تاریخنگار هنر مدرن، در این کتاب به بررسی انتقادی آثار چهار تن از برجستهترین چهرههای هنر آوانگارد دهههای ۵۰ و ۶۰ قرن بیستم میپردازد: یوزف کد مطلب: 2081 - تاریخ انتشار: 19:27 - 1401/01/15 توسط فرهنگستان هنر؛ 9 - کتاب «مرقع هند و ایرانی» منتشر شد کتاب «مرقع هند و ایرانی» توسط مؤسسه متن فرهنگستان هنر منتشر و راهی بازار نشر شد. به نقل از روابط عمومی فرهنگستان هنر، کتاب «مرقع هند و ایرانی» میراثی مشترک از هنرمندان دو تمدن، بهتازگی توسط موسسه متنِ فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران منتشر و راهی بازار نشر شده است.
نسخه مرقع هند و ایرانی از گنجینه نسخ خطی کاخ موزه گلستان است که در کد مطلب: 2062 - تاریخ انتشار: 16:57 - 1400/12/15 رئیس فرهنگستان علوم پزشکی اعلام کرد؛ 10 - رهبر انقلاب دُز سوم واکسن کرونا را دریافت کردهاند + فیلم
دکتر مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی گفت: همانطور که مقام معظم رهبری سه نوبت واکسنشان را زدند، واکسن ایرانی هم زدند، برکت هم زدند، ما هم باید همینکار را بکنیم.
دکتر علیرضا مرندی در گفتوگویی تلویزیونی با شبکه سلامت اظهار کرد: نمیتوان گفت، چون دوست ندارم واکسن بزنم، نمیزنم یا اینکه علاقهای به ماسک زدن ندارم بنابراین ماسک نمیزنم. این حق و حقوق دیگران است. خداوند درباره جسممان سوال میپرسد که چرا کد مطلب: 1769 - تاریخ انتشار: 10:00 - 1400/11/18 11 -
اکبر نحوی استاد زبان و ادبیات فارسی و نسخهشناس درگذشت
نحوی لیسانس زبان و ادبیات فارسی را در سال ۱۳۶۵ در دانشگاه شیراز به پایان رساند. همچنین مقطع فوق لیسانس را در رشته زبان و ادبیات فارسی و در همین دانشگاه گذراند. او دکتری زبان و ادبیات فارسی را هم در سال ۱۳۷۹ در دانشگاه شیراز به پایان رساند. نحوی عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، استاد ادبیات دانشگاه شیراز و عضو هیات علمی بخش زبان و ادبیات فارسی بود. رساند. نحوی عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، استاد ادبیات دانشگاه شیراز و عضو هیات علمی بخش زبان و ادبیات فارسی بود.
اکبر نحوی بیش از ۷۰ مقاله علمی در نشریات علمی و فرهنگی و دانشنامههای تخصصی داشت و از کتابهای او میتوان به «از ایران چه میدانیم؟ - کد مطلب: 1396 - تاریخ انتشار: 11:51 - 1400/09/20 12 - ویژهنامۀ دستور ـ شمارۀ ۱۶
شانزدهمین شمارۀ مجلۀ دستور، از مجموعه ویژهنامههای نامۀ فرهنگستان منتشر شد. مجموعه شامل دو بخش کلى است. در قسمت مقالۀ این شماره عناوین ذیل به چشم مىخورد: «زبان پارسی را چه شده است بدین لطیفی و خوبی؟ واژهسازی در زبان فارسی در دو دورۀ تاریخی: بیراههها و راهها»، مهدی سالارینسب؛ «چندمعنایی تکواژ «ـ باز» در زبان فارسی: کد مطلب: 1127 - تاریخ انتشار: 11:12 - 1400/07/08 با هوشنگ مرادی کرمانی در ۷۷ سالگی
13 - هرگز خود واقعیام را از مردم پنهان نکردم
روزنامۀ ایران، بهمناسبت سالروز ۷۷سالگی استاد هوشنگ مرادی کرمانی، گفتوگویی را با این عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی ترتیب داده است که در ادامه میخوانید. ضمیمۀ این گفتوگو دو یادداشت از آقای افشین شحنهتبار، ناشر کتاب «شمع و مه»، و خانم نوشینآفرین انصاری، دبیر شورای کتاب کودک است. وقتی سالهاست در فرهنگستان زبان و ادب فارسی، هیئت امنای بنیاد فارابی و نهاد کتابخانههای عمومی کشور عضو هستم، نامگذاری یک خیابان به نام من مشکل داشته باشد!
بازگردیم به آثارتان؛ اغلب مردم با «قصههای مجید» شما را شناختند. وقتی در آن سالها، هر کد مطلب: 1088 - تاریخ انتشار: 12:40 - 1400/06/28 به مناسبت نخستین سالگرد درگذشت استاد اسماعیل سعادت 14 - یک سده سیر در فرهنگ و ادبیات دوازدهم شهریورماه ۱۴۰۰ مصادف است با نخستین سالروز درگذشت استاد اسماعیل سعادت، عضو فقید پیوسته و مدیر گروه دانشنامۀ تحقیقات ادبی فرهنگستان زبان و ادب فارسی است. به همین مناسبت، سرکار خانم دکتر آمنه بیدگلی، معاون و همکار این استاد فقید، مطالبی برخاسته از دل را به یاد ایشان نگاشتهاند که تقدیم خوانندگان گرامی و دوستداران شادروان استاد اسماعیل سعادت میکنیم.
مترجم و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی، گرد هم آمدیم. آن که بدینسان آرمیده بود، با چشمانی که برای همیشه بر روی دنیا بسته بود و صورتی نحیف و سپیدتر از دیروز و روزهای پیش و موهایی برهمریخته، دیگر سعادت عزیز ما نبود، بلکه کالبد چهرۀ ماندگار فرهنگی ایران بود. کد مطلب: 1058 - تاریخ انتشار: 12:01 - 1400/06/13 خبرنامه گروه آموزش زبان و ادبیات فارسی فرهنگستان 15 - ملاحظاتی دربارة انتخاب متون در کتابهای درسی فارسی ثمره تدوین راهنمای برنامة درسی کارآمد در حـوزة زبـان و ادبیـات فارسـی، بیش از هرجا، در متون منتخب کتابهای درسی فارسی جلوهگر میشود. مقطع سـازگاری داشـته باشد. فرهنگستان زبان و ادب فارسی کتابچـهای بـا عنـوان «اصـول و ضـوابط واژهگزینــی» انتشــار داده کــه بخشــی از آن، ضــوابطی (بایدونبایـــدها و اولویتهایی) است که مبنای کار و راهنمای پژوهشگران در فرایند واژهگزینـی است. بر همین قیاس، اگر با استناد کد مطلب: 1054 - تاریخ انتشار: 11:39 - 1400/06/10 16 - انواع ادبیات و سبکهای ادبی فارسی
گروه دانشنامۀ تحقیقات ادبی، پس از به پایان رساندن تألیف دانشنامۀ زبان و ادب فارسی، به سرپرستی و مدیریت زندهیاد استاد اسماعیل سعادت، عضو پیوستۀ فقید فرهنگستان، در دو نسخۀ ۷ و ۱۲جلدی، در حال سامان دادن به مجموعههای تخصصی مندرج در دانشنامه است. ادبی، گردآوری شده و فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با همکاری انتشارات سخن، آن را در ۵۲۲ صفحه و با شمارگان ۷۰۰ نسخه، به بهای ۱۱۰هزار تومان منتشر کرده کد مطلب: 1027 - تاریخ انتشار: 13:58 - 1400/05/24 کتاب جدید دکتر حدّاد عادل 17 - احمد آرام و سهم او در واژهگزینی و تاریخنگاری علم به زبان فارسی
احمد آرام (۱۲۸۳-۱۳۷۷)، مترجم پیشکسوت و عضو پیوستۀ فقید فرهنگستان زبان و ادب فارسی، نزدیک به هفتاد و پنج سال از عمر نودوچهارسالۀ خود را صرف تألیف و ترجمه کرد. برای دستیابی به رشد و پیشرفت و سعادت در جامعه معتقد به «نشر علم» بود و نشر علم را مستلزم داشتن زبان علمی میدانست و باور داشت که زبان فارسی میتواند زبان علم شود. علاقه و اهتمام دائم آرام به واژهگزینی امری نیست که نیاز به اثبات داشته باشد؛ او با واژهگزینی کد مطلب: 1022 - تاریخ انتشار: 21:18 - 1400/05/20 سلسله وبینارهای معاونت آموزش و پژوهش به مناسبت ایام الله دهه فجر سال ۱۳۹۹ 18 - نشست هفتم - چگونگی، الزامات، موانع و چالشهای تحقق تمدن نوین اسلامی هفتمین نشست، از سلسله نشستهای دهه فجر، با موضوع چگونگی، الزامات، موانع و چالشهای تحقق تمدن نوین اسلامی و به همت معاونت پژوهش و آموزش موسسه پژوهشی- فرهنگی انقلاب اسلامی (دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای) در تاریخ هجدهم بهمن 1399 برگزار شد. این نشست با دبیری دکتر محمد اسحاقی (معاون پژوهش و آموزش موسسه پژوهشی-فرهنگی انقلاب اسلامی) و با حضور حجتالاسلام علی ذوعلم (رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم) با محوریت بحث جایگاه دولت اسلامی در تمدن سازی نوین اسلامی، حجتالاسلام علیرضا پیروزمند (عضو هیئتعلمی و قائممقام فرهنگستان علوم اسلامی) با محوریت بحث الزامات تحقق تمدن نوین اسلامی و دکتر محمدرحیم عیوضی (عضو هیئتعلمی دانشگاه شاهد) با محوریت بحث ضرورت، امکان و مطلوبیت مسئله شناسی تمدن نوین اسلامی با رویکرد آیندهپژوهی برگزار شد. در ابتدای نشست دکتر محمد اسحاقی به دوری انسان از مبدأ آفرینش پرداخته و اشاره داشتند که آنچه بر بشر در این سدهها و هزارهها گذشت، مصیبتهایی میباشد که به خاطر دوری انسان از مبدأ آفرینش ایجاد شده است. در حقیقت انسان تلاش کرده است با راههایی به غیر از راه، اندیشه الهی و کد مطلب: 735 - تاریخ انتشار: 11:08 - 1400/01/23 سلسله وبینارهای معاونت آموزش و پژوهش به مناسبت ایام الله دهه فجر سال ۱۳۹۹ 19 - نشست هفتم - چگونگی، الزامات، موانع و چالشهای تحقق تمدن نوین اسلامی هفتمین نشست، از سلسله نشستهای دهه فجر، با موضوع چگونگی، الزامات، موانع و چالشهای تحقق تمدن نوین اسلامی و به همت معاونت پژوهش و آموزش موسسه پژوهشی- فرهنگی انقلاب اسلامی (دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای) در تاریخ هجدهم بهمن 1399 برگزار شد. این نشست با دبیری دکتر محمد اسحاقی (معاون پژوهش و آموزش موسسه پژوهشی-فرهنگی انقلاب اسلامی) و با حضور حجتالاسلام علی ذوعلم (رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم) با محوریت بحث جایگاه دولت اسلامی در تمدن سازی نوین اسلامی، حجتالاسلام علیرضا پیروزمند (عضو هیئتعلمی و قائممقام فرهنگستان علوم اسلامی) با محوریت بحث الزامات تحقق تمدن نوین اسلامی و دکتر محمدرحیم عیوضی (عضو هیئتعلمی دانشگاه شاهد) با محوریت بحث ضرورت، امکان و مطلوبیت مسئله شناسی تمدن نوین اسلامی با رویکرد آیندهپژوهی برگزار شد. در ابتدای نشست دکتر محمد اسحاقی به دوری انسان از مبدأ آفرینش پرداخته و اشاره داشتند که آنچه بر بشر در این سدهها و هزارهها گذشت، مصیبتهایی میباشد که به خاطر دوری انسان از مبدأ آفرینش ایجاد شده است. در حقیقت انسان تلاش کرده است با راههایی به غیر از راه، اندیشه الهی و کد مطلب: 722 - تاریخ انتشار: 09:51 - 1400/01/23 |