تعداد نتایج: ۸ | عبارت جستجو: تاریخ نگاری |
1 - از رضانام تا رضاخان در مورد کتاب «از رضانام تا رضاخان»، هدایتالله بهبودی بیآنکه گرفتار تعجیل شود سعی در کنار زدن غبار از وقایع و آدمهای مدفون در گذشته دارد. تنها راه ارتباطی او هم اسناد و مکتوبات است. از اینرو میتوانیم بگوییم او در روند تاریخنگاری خود از بخشی از تاریخ گرد و غبار را کنار زده یا حداقل تلاش برای این کار دارد.
آزاده جهان احمدی بهبودی دانشآموخته رشته تاریخ از دانشگاه تهران است. پژوهشهای تاریخی را از همان دوران دانشجویی با نگارش کتابهای «ادبیات در جنگهای ایران و روس» و «ادبیات نوین پیش از نهضت مشروطه» آغاز کرد و بعدها دامنه آن را به دهه چهل و پنجاه شمسی کشاند. کد مطلب: 7432 - تاریخ انتشار: 20:29 - 1403/12/15 گفتاری از دکتر حسین محمدی سیرت استاد دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی دانشگاه امام صادق(ع)، 2 - فاصله گرفتن از تاریخنگاری شعاری در ایستگاه خیابان روزولت حضرت آیتالله خامنهای در تقریظ بر کتاب «ایستگاه خیابان روزوِلت» ضمن تجلیل از گزارشی متقن و پرفایده این کتاب از حادثهی مهم تسخیر لانهی جاسوسی در سال ۵۸، نبود چنین روایتهایی را یکی از خلأهای رسانهئی و تبلیغاتی ما دانستند. نثر روان و رسا و تحقیق و تحلیلهای منطقی و صادقانه و قانعکننده از دیگر ویژگیهایی بود که رهبر انقلاب در تقریظ بر این کتاب به آن اشاره کردند. کمبود روایت مستند تاریخی؛ عدم فهم اولویت روایت
در مورد علّت کمبود روایتهای مستند تاریخی چند نکته به ذهن میرسد: یک نکته اینکه متأسفانه یکی از مادههای خام پژوهشهای تاریخی مستند، دسترسی به آرشیو منظم دقیق و قابل فرآوری اسناد تاریخی است. یکی از مشکلات ما با کد مطلب: 6816 - تاریخ انتشار: 13:22 - 1403/08/16 گفتوگو با نویسنده کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» 3 - تاریخ تسخیر لانه جاسوسی، منطقه محروم تاریخنگاری است حضرت آیتالله خامنهای اخیراً پس از مطالعهی کتاب «ایستگاه خیابان روزوِلت» که روایتی از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا با استفاده از اسناد به دست آمده از سفارت است، تقریظی نگاشتهاند که، صبح امروز (چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳) طی مراسمی در مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی با حضور نویسنده کتاب، کارشناسان و پژوهشگران تاریخ معاصر ایران و جمعی از فعالان حادثهی تسخیر لانهی جاسوسی آمریکا در تهران در ۱۳ آبان ۱۳۵۸، منتشر شد: « ـ این، گزارشی متقن و پرفایده از یک حادثهی مهم در تاریخ انقلاب یعنی تسخیر لانهی جاسوسی در سال ۵۸ است.
این کتاب پُرکنندهی یکی از خلأهای رسانهئی و تبلیغاتی ما است. ما به جنگ روایتها در پیکارهای جهانی توجه لازم را نکردهایم و دشمنان و بدخواهان ما از غفلت ما بهره برده و بسیاری از حوادث را وارونه نشان دادهاند.
باید از نویسندهی این کتاب و تلاش ارزشمندش قدردانی شود بخاطر اقدام هشیارانهاش در این عرصهی مهم. نثر کتاب روان و رسا و تحقیق و تحلیلهای آن منطقی و صادقانه و قانعکننده است.
ـ نام انتخاب شده برای کتاب عالی است.» مهر ماه ۱۴۰۳ عنوان سؤال اول، میخواستم از شما بپرسم که چرا سراغ نوشتن موضوع تسخیر لانه جاسوسی رفتید؟ چه دغدغهای باعث شد این سوژه را انتخاب کنید و از نظر شما، اهمیت آن چیست؟ در این باره کمی برای ما توضیح دهید.
موضوع تسخیر سفارت آمریکا در تهران در سال ۵۸ یکی از مسائلی است که منابع کد مطلب: 6783 - تاریخ انتشار: 11:27 - 1403/08/10 یادآوری ایران به بهای فراموشی جغرافیای فارسی 4 - بازنگاری تاریخ ادبیات فارسی از 1000 تا 1850 میلادی خواه شاعری اصفهانی بودید، یا دیپلمات عثمانی اهلِ استانبول، یا مقامی هندی، یا بازرگانی اهل سمرقند، یا حتی امپراطوری بر کرسی سلطنت دهلی، به احتمال زیاد از زبان پارسی بهرهای داشتید.
دورهای طولانی، از ۱۰۰۰ تا ۱۸۵۰ میلادی، زبان پارسی در بخشهای وسیعی از خاورمیانه، آسیای مرکزی و جنوبی غالب بود و یکی از زبانهای اصلیِ ادبیات و فرهنگِ فاخر، ارتباطاتِ بین امپراطوریها، مسافرت، معنویت و شعر بود. خواه شاعری اصفهانی بودید، یا دیپلمات عثمانی کد مطلب: 1334 - تاریخ انتشار: 08:11 - 1403/01/20 5 - تاریخنگاریِ خُرد خُرد یکی از نوآورانهترین رویکردها به تاریخ، بهخصوص تاریخ اجتماعی و فرهنگی و بهطریق اولی تاریخ ادبیات است. یکی از مشهورترین تاریخنگاران طرفدار تاریخ خُرد، کارلو گینزبِرگ است که به مطالعات کمّی در مقیاس کلان میتازد و بر این باور است که کد مطلب: 5088 - تاریخ انتشار: 06:35 - 1402/04/21 یادآوری ایران به بهای فراموشی جغرافیای فارسی 6 - بازنگاری تاریخ ادبیات فارسی از 1000 تا 1850 میلادی خواه شاعری اصفهانی بودید، یا دیپلمات عثمانی اهلِ استانبول، یا مقامی هندی، یا بازرگانی اهل سمرقند، یا حتی امپراطوری بر کرسی سلطنت دهلی، به احتمال زیاد از زبان پارسی بهرهای داشتید.
دورهای طولانی، از ۱۰۰۰ تا ۱۸۵۰ میلادی، زبان پارسی در بخشهای وسیعی از خاورمیانه، آسیای مرکزی و جنوبی غالب بود و یکی از زبانهای اصلیِ ادبیات و فرهنگِ فاخر، ارتباطاتِ بین امپراطوریها، مسافرت، معنویت و شعر بود. خواه شاعری اصفهانی بودید، یا دیپلمات عثمانی کد مطلب: 3553 - تاریخ انتشار: 07:39 - 1402/04/03 7 - تاریخگری و تاریخنگاری به روایت نوایی از اوان انقلاب مشروطه که شماری از ادیبان و دانشوران ایرانی با ایرانشناسان اروپایی آشنا شدند و باب مراوده و مکاتبه بین آنها گشوده شد، کسانی از جمله علامه محمد قزوینی، سید حسن تقیزاده، محمدعلی فروغی و... روشهای نوین پژوهشهای ادبی و تاریخنویسی و تصحیح انتقادی متون گذشته را آموختند و در ایران رواج دادند. اوان انقلاب مشروطه که شماری از ادیبان و دانشوران ایرانی با ایرانشناسان اروپایی آشنا شدند و باب مراوده و مکاتبه بین آنها گشوده شد، کسانی از جمله علامه محمد قزوینی، سید حسن تقیزاده، محمدعلی فروغی و... روشهای نوین پژوهشهای ادبی و تاریخنویسی و تصحیح کد مطلب: 4033 - تاریخ انتشار: 09:16 - 1401/09/14 کتاب جدید دکتر حدّاد عادل 8 - احمد آرام و سهم او در واژهگزینی و تاریخنگاری علم به زبان فارسی
احمد آرام (۱۲۸۳-۱۳۷۷)، مترجم پیشکسوت و عضو پیوستۀ فقید فرهنگستان زبان و ادب فارسی، نزدیک به هفتاد و پنج سال از عمر نودوچهارسالۀ خود را صرف تألیف و ترجمه کرد. برای دستیابی به رشد و پیشرفت و سعادت در جامعه معتقد به «نشر علم» بود و نشر علم را مستلزم داشتن زبان علمی میدانست و باور داشت که زبان فارسی میتواند زبان علم شود. علاقه و اهتمام دائم آرام به واژهگزینی امری نیست که نیاز به اثبات داشته باشد؛ او با واژهگزینی کد مطلب: 1022 - تاریخ انتشار: 21:18 - 1400/05/20 |