تعداد نتایج: ۳۰۹ | عبارت جستجو: شعر |
1 - یادداشتی به قلم دکتر محمدرضا سنگری، استاد دانشگاه و پژوهشگر ادبی ۲۵ اردیبهشت روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و روز پاسداشت زبان و ادبیات فارسی نامگذاری شده است. حضرت آیتالله خامنهای «حکیم» بودن را به عنوان یکی از ویژگیهای برجسته فردوسی دانستهاند و سرودههای او را قلّه شعر فارسی خواندهاند: «[فردوسی] قلّهی شعر است. فردوسی، «حکیم فردوسی» است؛ شما توجّه کنید، در بین شعرای ما «حکیم فردوسی» [مطرح] است؛ حکمت فردوسی حکمت الهی است. در عمق داستانهای فردوسی، حکمت گنجانده شده؛ تقریباً در همهی داستانها یا بسیاری از داستانهای فردوسی، حکمت هست؛ لذا به فردوسی میگویند «حکیم فردوسی»؛ ما به کمتر شاعری در طول تاریخ حکیم میگوییم امّا اسم او حکیم فردوسی است.» ۱۳۸۱/۱۱/۰۸
رهبر معظم انقلاب بر پاسداشت زبان و ادبیات فارسی بهمثابه رکن هویت ملی و فرهنگی ایرانیان، ضرورت بازخوانی میراث فاخر و مانای حکیم توس، ابوالقاسم فردوسی، را در روز ۲۵ اردیبهشت ـ که روز پاسداشت زبان فارسی و نیز بزرگداشت فردوسی است ـ انکارناپذیر میسازد. شاهنامه کد مطلب: 7772 - تاریخ انتشار: 17:53 - 1404/02/27 2 - گلستان اخلاق؛ بوستان تعهد حضرت آیتالله خامنهای:« اعتقاد من این است که دورهی ما میتواند سعدیآفرین باشد؛ میتواند... زمینه امروز برای سعدی شدن آماده است، برای حافظ شدن آماده است، برای نظامی شدن آماده است و میتوان پیش رفت... اینها از لحاظ ذخایر هنری خیلی برجستهاند. از تکّهتکّه و ذرّهذرّهی شعر اینها میشود نکته استفاده کرد.» ۱۴۰۳/۱۲/۲۵ میکنید:
«قلّههای شعر فارسی چه کسانی هستند؟ سعدی، حافظ، مولوی، فردوسی؛ اینها قلّههای شعر فارسیاند... سعدی یک بوستان دارد که بهترین اثر هنری او است -گلستان بعد از بوستان قرار میگیرد- در بوستان شما نگاه کنید، [میبینید] این هنر فاخرِ فوقالعاده برجسته کد مطلب: 7649 - تاریخ انتشار: 22:08 - 1404/02/01 3 - چرا گلستان و بوستان بخوانیم؟ سعدی بزرگ در گلستان، گذشته از فحوای کلی و مضامین عام که معارف دینی و مبانی عقیدتی و بنیانهای معرفتی است، در بسیاری موارد عیناً مضامین سخنان رسول خدا را تبدیل به شعر کرده است، از جمله این ابیات مشهور که تا سازمان ملل هم رسیده و در ایام فراگیری بلای کرونا، با اجرای درخشانی از ایران و گروه همنوازان از دهها کشور، هزاران هزار بار شنیده شده است: "بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند" خواندند و بر ضرورت ارتقای شعر فارسی تأکید کردند: «اینکه شما دیدید شعرتان ارتقاء پیدا کرده و تواناییتان بالا رفته و محصول کارتان یک محصول برجستهای است، شما را قانع نکند؛ برای خاطر اینکه شما همچنان با حافظ فاصله دارید، با سعدی فاصله دارید، با نظامی فاصله دارید. کد مطلب: 7648 - تاریخ انتشار: 22:05 - 1404/02/01 4 - امین زبان و ادب پارسی اهمیت زبان فارسی و اهتمام ویژه به آن همیشه یکی از دغدغههای مهم رهبر انقلاب چه در سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و چه بعد از پیروزی آن بوده است. تا جایی که دلبستگی ایشان به زبان و ادبیات فارسی و تسلط رهبر انقلاب به شعر و ادب فارسی و سخن گفتن فصیح و بلیغ و نگارش شیوا و ادیبات ایشان بر کسی پوشیده نیست. ایشان گسترش زبان فارسی در دنیا را یکی از آرزوهای دیرین خود میدانند چرا که... به زبان فارسی بوده است و شعرایی به زبان فارسی داشتند. بهترین شعرای بخشی از دوران عثمانی، شعرای فارسیگو هستند؛ وضع هند و شبه قارهی هند هم معلوم است. بنابراین نفوذ زبان فارسی بسیار بوده است.»
اگرچه رهبر انقلاب از دوران طلایی زبان و ادبیات فارسی سخن میگویند و کد مطلب: 7589 - تاریخ انتشار: 21:55 - 1404/01/18 5 - «پنجره»ای به شعری برگرفته از آخرین مکالمه بیسیم شهید حاج احمدکاظمی با شهید آقامهدی باکری دیدار امشب شاعران، خواندن شعری برگرفته از آخرین مکالمه بیسیم شهید حاج احمدکاظمی با شهید آقامهدی باکری در چهلمین سالروز شهادت شهید باکری و اشکهای رهبر انقلاب.
احمد کجایی؟ کاش اینجا میشدی ای کاش
یک دم شریک محفل ما میشدی ای کاش
احمد در اینجا چیزهایی تازه کد مطلب: 7491 - تاریخ انتشار: 21:10 - 1403/12/27 6 - اولین بار که آیتالله خامنهای شعر «علی ای همای رحمت» را شنیدند کد مطلب: 7171 - تاریخ انتشار: 20:34 - 1403/10/24 7 - شب شاعران بیدل «شب شاعران بیدل» علاوه بر بیانات معظمله، شامل متن کامل اشعار خواندهشده، متن گفتگوی شاعران با رهبر انقلاب در خصوص اشعارشان، بیوگرافی شاعران و تصاویر این دیدار است. مهمترین محورهای بیانات مطرح شده عبارتند از: ظهور سبک جدید شعری در سالهای اخیر، اهمیت و جایگاه شعر برای کشور، توصیههای رهبر انقلاب به شاعران و نظر ایشان درباره برخی از شاعران پیشکسوت مانند استاد قهرمان، فروغ فرخزاد، صاحبکار، شفیعیکدکنی و ... کتاب گزارش کامل مراسم شب شعر سال ۱۳۸۹ در حضور حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای (مدظلهالعالی) است و برای اولین بار سخنان منتشرنشده معظمله در این دیدار را در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
مهمترین محورهای بیانات مطرح شده عبارتند از: ظهور سبک جدید شعری در کد مطلب: 6754 - تاریخ انتشار: 11:56 - 1403/08/05 8 - «شرح حال»؛ غزل جدیدی از حضرت آیتالله خامنهای در جریان دیدار رمضانی امسال شاعران با رهبر انقلاب در فروردینماه ۱۴۰۳، حجتالاسلام انصارینژاد از شعرای برجسته کشور که به تازگی کتابی با عنوان «امین شعر انقلاب» تدوین و منتشر کرده، از حضرت آیتالله خامنهای درخواست کرد تا غزل منتشر نشدهای از سرودههایشان را برای انتشار در چاپ جدید این کتاب در اختیار وی قرار دهند. رهبر انقلاب نیز با تقدیر از آقای انصارینژاد با این پیشنهاد موافقت و غزلی از سرودههای معظمله در اختیار این شاعر قرار گرفت. حال»
گامی به راه و گامی در انتظار دارم
سرگشته روزگاری پَرگارـوار دارم
دلبستهی امیدی در سنگلاخ گیتی
رَه بیشکیب پویم، دل بیقرار دارم
یک عمر میزدم لاف از اختیار و اینک
چون شمع، اشک و آهی بیاختیار دارم
گو ابرِ غم ببارد تا همنشین عشقم
از غم چه باک کد مطلب: 6449 - تاریخ انتشار: 22:12 - 1403/06/17 شعرخوانی در مراسم اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر شهید هنیه 9 - سرود خونخواهی هنیه عزیز حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح پنجشنبه (۱۴۰۳/۰۵/۱۱) با حضور در دانشگاه تهران بر پیکر شهید اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و شهید وسیم ابوشعبان همراه شهید هنیه، اقامه نماز کردند.
در ابتدای این مراسم آقای محمد رسولی از شعرای کشورمان شعری درباره شهید هنیه خواند خون است و لبریز است از داغ پریشانی
که ابراهیم در آتش، که اسماعیل قربانی
دوباره در همین جا، پیکری در بین تابوتی
دوباره میشود تکرار آن صبح زمستانی
کجایی حاج محمود این جماعت سخت دلتنگاند
بخوان یک بار دیگر نوحهی قاسم سلیمانی
به خونخواهی مهمان عزیزی آمدیم کد مطلب: 6242 - تاریخ انتشار: 21:32 - 1403/05/12 10 - مجموعه اشعار «بعثت خون» گلچینی از شعرخوانی عاشورایی شاعران آئینی در حسینیه امام خمینی(ره) در حضور رهبر انقلاب کد مطلب: 6119 - تاریخ انتشار: 16:16 - 1403/04/25 نشانهای برای رسیدن به خدا 11 - خال سیاه عربی جملات کتاب، کوتاه است و آهنگین و موزون؛ انگار که مثلا نشستهای پای یک شعر بلند اما با عطر گرم و شیرین سفرنامه! سفرنامهای که با نقب زدن به شهر مادری نویسنده یعنی «بم»، روزهایی از گذشتهی خانوادگیای را که نشانههایی از موضوع خدا و حج و کعبه و قربانی و سوغاتیها دارد برایمان مرور میکند؛ تا اشتیاق به خدا و طوافِ دور کعبه، یا همان به قول آقای نویسنده، «خال سیاه عربی»، در درون ما شعله بکشد. که مثلا نشستهای پای یک شعر بلند اما با عطر گرم و شیرین سفرنامه! سفرنامهای که با نقب زدن به شهر مادری نویسنده یعنی «بم»، روزهایی از گذشتهی خانوادگیای را که نشانههایی از موضوع خدا و حج و کعبه و قربانی و سوغاتیها دارد برایمان مرور میکند؛ تا اشتیاق به کد مطلب: 6023 - تاریخ انتشار: 13:33 - 1403/04/10 12 - شب پانزدهم این کتاب شامل گزارش کامل دیدار شعرا با حضرت آیتالله العظمی خامنهای، متن اشعار خوانده شده در این محفل ادبی و همچنین متن کامل بیانات معظمله در این نشست است که در 14 شهریور 1388 (15 رمضان 1430 هـ. ق) برگزار شده است. کتاب شامل گزارش کامل دیدار شعرا با حضرت آیتالله العظمی خامنهای، متن اشعار خوانده شده در این محفل ادبی و همچنین متن کامل بیانات معظمله در این نشست است که در 14 شهریور 1388 (15 رمضان 1430 هـ. ق) برگزار شده است.
در مقدّمهی این کتاب چنین آمده: توجّه بنیانگذار راحل انقلاب کد مطلب: 5742 - تاریخ انتشار: 18:03 - 1403/02/31 13 - بگسلم از تو، با که پیوندم؟
از تو، با که پیوندم؟
از تو گر بگسلم به خود خندم
بخت بیدار یاور من شد
ناگهان زی در تو افکندم
بندها بود بر من، اکنون شد
دیدن تو کلید هر بندم
کان اگر کَندَمی نیافتمی
زان تو را یافتم که جان کندم
کی خبر داشتم ز خود بی تو
که چیام، یا چه گونه، یا کد مطلب: 5658 - تاریخ انتشار: 09:12 - 1403/02/05 14 - در تأثیر تربیت بودم که بزرگی را پرسیدم از بلوغ. گفت در مسطور آمده است که سه نشان دارد: یکی پانزده سالگی و دیگر احتلام و سیم بر آمدن موی پیش.
اما در حقیقت یک نشان دارد و بس، آن که در بند رضای حق جلّ و علا بیش از آن باشی که در بند حظّ نفس خویش و هر آن که در او این صفت موجود نیست به نزد محققان کد مطلب: 5653 - تاریخ انتشار: 09:15 - 1403/02/03 15 - ذکر السّیل شنبه نهم ماهِ رجب میان دو نماز بارانکی خرد خرد میبارید چنان که زمین تَرگونه میکرد.
و گروهی از گلهداران در میان رود غزنین فرود آمدند.
هرچند گفتند از آنجا برخیزید که مُحال بوَد بر گذرِ سیل بودن، فرمان نمیبردند، تا باران قویتر شد، کاهلوار برخاستند کد مطلب: 5638 - تاریخ انتشار: 09:10 - 1403/01/29 16 - خودشکوفایی سعدی
سعدی، از واقعگراترین شعرا و نویسندگان زبان و ادب فارسی است. به خصوص در گلستان که بهترین جلوهگاه واقع نگریهای اوست هیچگاه جانب واقعیت را رها نمیکند و سعی میکند عملیترین راه ها را برای حلّ مشکلات و نیازهای اساسی بشر ارائه دهد. بهروزی و نشانۀ ارضای همهجانبۀ انسان، رسیدن به بامِ خودشکوفایی است. مزلو شرط خودشکوفایی را شناخت استعداد ذاتی و شکوفایی آن میداند. به نظر وی حتی اگر همۀ این نیازها ارضا شوند، باز هم اغلب (اگر نه همیشه) میتوانیم انتظار داشته باشیم که بزودی نارضایی و بیقراری کد مطلب: 5639 - تاریخ انتشار: 07:13 - 1403/01/29 17 - انسجام دستوری در شعر قیصر امینپور قیصر امینپور، از شاعران نامآور معاصر، اشعار بسیاری را در قالبهای مختلف شعری سروده است. اشعار امینپور به واسطۀ تسلّط شاعر بر زبان فارسی و آشنایی او با واژگان و ظرفیتهای دستوری و واژگانی ادبیات فارسی، از شگردهای انسجامی به نحو مطلوبی بهرهمند است. و ربط انجام میگیرد. در شعر قیصر امینپور، سه شگرد ارجاع، حذف و ربط از جایگاه ویژهای برخوردار است و شاعر با استفاده از این تمهیدات به اشعار خود انسجام بخشیده است:
4ـ1ـ1ـ ارجاع: در فرایند ارجاع، درک و تفسیر معنای پارهای از کلمات با رجوع به عناصری دیگر محقّق کد مطلب: 2035 - تاریخ انتشار: 07:12 - 1403/01/25 18 - قصاید مصنوع و انواع آن
قصاید مصنوع که بیشتر در آنها قواعد عروض و قافیه و صنایع شعری طرح میشود، یکی از شیوههای ارائه ادب تعلیمی است که سرایندگان آنها در سایه عرض هنر، به آموزش هنرهای ادبی نیز توجه کردهاند. در پژوهشهای محقّقین تا کنون تعریفی دقیق از قصیده مصنوع و انواع آن داده نشده و اغلب، این نام را هم بر منظومههای وزنیّه، هم بر بدیعیّهها و هم بر قصاید مُوَشَّح نهادهاند. و یا حرفی یا حروفی را در شعر به کار نبردهاند یا مُوَشَّح هستند و یا دارای هر صنعت و هنری که شعر را از حالت عادی و طبیعی خود خارج کرده باشد. امّا در این میان، کاربرد واژه «مصنوع» در موارد زیر به صورت اصطلاح در آمده است:
الف: قصیدة مُوَشَّح مُحَیَّز: قصیدهای کد مطلب: 2036 - تاریخ انتشار: 06:22 - 1403/01/25 19 - سبک طرز در شعر فارسی جمله راه های درک درست اصطلاحات ادبی، بررسی این مفاهیم در آثار شاعران و نویسندگان است. تأمل در نظریههای ادبی نشان میدهد، در این عرصه به اندیشة آفرینندگان آثار کمتر توجه شده یا بهتر است بگوییم به دیدگاههای آنان اصلا نپرداختهاند. گویا منشأ چنین تفکری ناتوان شمردن شاعران و خالقان آثار ادبی از درک نظریه های ادبی بوده است. اذعان مینماید این شعر را به سبک قطران سروده است:
بر آن طرز آمد این شعرم که استاد سخن گوید
الا یا پردۀ تاری به پیش چشمۀ روشن
(مدبری،529:1370)
عشق گفت ای انوری دانی چه منیوش این سخن
شاعری سودا مپز رو ساحری کن ساحری
لیکن ار انصاف خواهی هیچ حاجت نیستت
تا کد مطلب: 2012 - تاریخ انتشار: 08:12 - 1402/12/26 20 - کار گیتی را نوائی مانده نیست
گیتی را نوائی مانده نیست
روز راحت را بقایی مانده نیست
زان بهار عافیت کایام داشت
یادگار اکنون گیایی مانده نیست
وحشتی دارم تمام از هرکه هست
روشنم شد کشنایی مانده نیست
دل ازین و آن گریزان میشود
زانکه داند با وفایی مانده نیست
زنگ انده گوهر کد مطلب: 5605 - تاریخ انتشار: 09:17 - 1402/12/23 |