تعداد نتایج: ۱۴ | عبارت جستجو: ادبیات داستانی |
داستانی که خیلیها آن را باور نداشتند 1 - تنتن و سندباد کتاب تنتن و سندباد را میتوان یک کتاب استراتژیک در حوزهی ادبیات نوجوان بهشمار آورد. این کتاب که در سال ۱۳۷۰ نگارش شده است، با نگاهی دقیق و نافذ مسئلهی نوظهور زمان خود را به عنوان موضوع و هستهی اصلی داستان برگزیده است. هدف نویسنده از خلق چنین داستانی، پرداخت استعاری و غیرمستقیم به مسئلهی «تهاجم فرهنگی» غرب به شرق است. جالب آنکه در ابتدای دههی هفتاد، مسئلهی تهاجم فرهنگی امری واضح و قابل رؤیت برای همگان نبود و حتی علیرغم تأکیدات فراوان رهبرانقلاب، این امر برای طیف وسیعی از دستاندرکاران و مسئولان گنگ و نامفهوم بود... ۱۹۲۹ میلادی، «ژرژ رمی»، نویسندهی بلژیکی برای نخستین بار داستانی مصور را با عنوان «تنتن در سرزمین شوراها» منتشر کرد. در این کتاب خبرنگار به اسم تنتن به همراه میلو که سگ خانگیاش است به شوروی که نماینده و قطب کشورهای بلوک شرق بود سفر میکند و در کد مطلب: 6798 - تاریخ انتشار: 13:06 - 1403/08/12 2 - ادبیات داستانی جنگ در ایران، خلاف دنیای غرب، ما از داستان شروع کرده و به رمان رسیدهایم؛ بنابراین، رمان سابقه چندانی در ادبیات ایران ندارد. با این حال، در طول عمر کوتاه آن، آثار شاخص و قابل توجهی منتشر شده است. پس از انقلاب رماننویسی و داستان کوتاه نیز شتاب بیشتری به خود گرفت. با پیروزی انقلاب اسلامی، ادبیات با موضوعی روبهرو شد که نمیتوانست در برابر آن سکوت کند. انقلاب مسائل عمیق و فراگیری را در خود داشت؛ بنابراین لازم بود که نویسندگان خاص خود را تربیت کند و از رهگذر این حوادث اجتماعی، رمانهای خوبی منتشر شد؛ تا جایی که دهه ۱۳۷۰ تا اواسط دهه ۱۳۸۰ درخشانترین دوره رمان و داستاننویسی در ایران پس از انقلاب بوده است؛ دورهای که تلاشهای دهه ۱۳۶۰ در آن به بار نشست. از ابتدای دهه ۱۳۹۰ ادبیات داستانی دیگر شتاب سابق را ندارد. بسیاری از نویسندگان شاخص حوزه انقلاب، دفاعمقدس و حتی اجتماعینویسها کمتر دست به قلم بردهاند و در آثار خلقشده در این سالها نیز رمان دندانگیری دیده نمیشود. معرفی نشدن اثر ادبی برگزیده کد مطلب: 5538 - تاریخ انتشار: 06:58 - 1402/11/21 3 - فولکلور، ادبیات عامیانه یکی از رویکردهای داستاننویسی نوین، ورود فرهنگ عامه شامل گویش، آداب و رسوم محلی، اصطلاحات، ضربالمثلها و باورها و اعتقادات در ادبیات داستانی است. دلیل این اتفاق را میتوان ورود ادبیات داستانی به زندگی مردم عـادی و برخـاستن از بطن جـامعه و دغدغههای مردم عـامی دانست که بهناچار ادبیـات داستانی را با فرهنگ عامیانه عجین میکند. که کلمهای انگلیسی است در سال 1848 میلادی برای اولین بار به وسیله ”آمبروز موتن“ عنوان مقالهای قرار گرفت که موضوع آن بحث دربارة دانش و آداب و رسوم سنتی بود. رواج این اصطلاح در زبان فارسی در حدود نیمقرن سابقه دارد. صادق هدایت آن را در کتاب فواید کد مطلب: 2070 - تاریخ انتشار: 09:12 - 1402/10/11 4 - انواع ادبیات داستانی و نیز به آثار روایتی منثور ادبیات داستانی گویند. شامل قصه، رمان، رمانس داستان کوتاه می شود.
قصه: به آثاری که در آن ها تاکید بر حوادث خارق العاده بیشتر از تحول و تکوین آدم ها و شخصیت هاست قصه می گویند. حوادث قصه را به وجود می آورند و دارای زبانی نقلی و روایتی هستند. و سه خصوصیت کد مطلب: 2582 - تاریخ انتشار: 06:38 - 1402/09/29 5 - آشنایی با مولفه های ادبیات داستانی پست مدرن .
تکنیک های ادبیات داستانی پست مدرن
قبل از ورود به بحث تکنیک های ادبیات داستانی پست مدرن به تر است با معروف ترین تکنیک های موجود داستانی به نام " جریان سیال ذهن" آشنا شویم. البته باید گفت که "جریان سیال ذهن" یکی از تکنیک های مشترک میان داستان مدرن و پسا کد مطلب: 3474 - تاریخ انتشار: 07:40 - 1402/08/29 6 - تاثیر کافکا بر ادبیات داستانی ما شناخت ایرانیان از کافکا در ابتدا به تصویری محدود میشد که هدایت از نگاه و برداشت منتقدان و نظریهپردازان ادبی فرانسه از کافکا به دست آورده به خوانندگان فارسیزبان منتقل کرده بود. این تصویر، حتی اگر با دریافت دقیق و برداشت درستِ هدایت از نظر و نظریههای کد مطلب: 2099 - تاریخ انتشار: 08:58 - 1401/12/22 7 - نگاهی به ادبیات داستانی در ایران تاریخ داستاننویسی در ایران به سده های نخستین بازمیگردد و ادبیات کهن ما با انواع و اقسام صورتهای داستانی افسانه، تمثیل، حکایت و روایت آمیخته است؛ اما داستاننویسی جدید ایران ادامه طبیعی و منطقی این ادبیات نیست و در شیوه ی جدید داستانپردازی حتا جای پایی از این میراث کهن باقی نمانده است. ما در این نوشته می کوشیم تا ضمن ارایه ی تاریخ کوتاهی از روند شکلگیری و تکامل رمان در جهان، تحول تاریخی شیوههای قصهگویی و داستانپردازی در ایران را نیز بکاویم و شماری از نویسندگان و آثار شاخص هر دوره را معرفی کنیم. به صورتی که کمالیافتهترین شکل آن رادر قالب رمان میشناسیم، به تاریخی برمیگردد که تقابل جهانبینی نو و کهنه، در فاصله ی زمانی اندکی در اروپا و در زمینههای فلسفه و دانش و کد مطلب: 3922 - تاریخ انتشار: 08:43 - 1401/09/05 8 - مینیمالیسم و ادبیات داستانی به فرد خود را یافت و در ادبیات داستانی به نوع داستان کوتاه در آمد. از مهم ترین ویژگی های این نوع داستان کوتاه می توان پیرنگِ (طرح) (۱) ساده، زمان و مکان محدود و استفاده از گفت و گو را نام برد.
«سامرست موام» (۲) زمان پیدایش داستان کوتاه (۳) را تا انسان های اولیه که گرد کد مطلب: 3209 - تاریخ انتشار: 12:06 - 1401/06/20 9 - احمد شاکری: کلیشهزدایی توسط جریان روشنفکری بر ادبیات تحمیل شده است منتقد ادبی با اشاره به هدفمند بودن کلیشهزدایی گفت: در سالهای گذشته شاهد شکلگیری جریانی در تولید آثار داستانی درباره پیامبر(ص) بودهایم که برخی کلیشهزداییها نتیجه بدفهمیها بوده و مخاطراتی را برای ادبیات دینی در پی دارد. کلیشه زده و کلیشه گرای ادبیات داستانی از کجا نشأت میگیرد؟
اصطلاح کلیشه زدگی و کلیشه گرایی در ادبیات خاصه ادبیات داستانی در دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامیدر شرایط ویژهای در فضای ادبیات داستانی کشور بازتولید و بازمصرف شد. نکتهای که میتواند تصور ما نسبت کد مطلب: 2848 - تاریخ انتشار: 11:06 - 1401/05/13 10 - «پسری از خیابان اروس» رونمایی شد/ داداشی: قهرمان کتاب را از روی خودم ننوشتم! حسن احمدی نویسنده کودک و نوجوان و منتقد ادبیات داستانی در خصوص تعدد موضوعات در کتاب «پسری از خیابان اروس» گفت: نیاز نبود این همه مسأله را نویسنده کنارهم بچیند. مخاطب واقعا نمیداند کدام خط داستانی را دنبال کند. نقل از خبرگزاری فارس، مراسم رونمایی از کتاب «پسری از خبایان اروس» با حضور حمیدرضا داداشی نویسنده اثر، حسن احمدی و علی مهر به عنوان منتقدان اثر، حامد محقق، بهروز رضایی، سیدمهدی هاشمی و سیدمهدی موسوی به عنوان مهمانان برنامه در خبرگزاری فارس برگزار شد.
حمید کد مطلب: 2801 - تاریخ انتشار: 10:23 - 1401/05/10 11 - ادبیات داستانی جنگ در ایران، خلاف دنیای غرب، ما از داستان شروع کرده و به رمان رسیدهایم؛ بنابراین، رمان سابقه چندانی در ادبیات ایران ندارد. با این حال، در طول عمر کوتاه آن، آثار شاخص و قابل توجهی منتشر شده است. پس از انقلاب رماننویسی و داستان کوتاه نیز شتاب بیشتری به خود گرفت. با پیروزی انقلاب اسلامی، ادبیات با موضوعی روبهرو شد که نمیتوانست در برابر آن سکوت کند. انقلاب مسائل عمیق و فراگیری را در خود داشت؛ بنابراین لازم بود که نویسندگان خاص خود را تربیت کند و از رهگذر این حوادث اجتماعی، رمانهای خوبی منتشر شد؛ تا جایی که دهه ۱۳۷۰ تا اواسط دهه ۱۳۸۰ درخشانترین دوره رمان و داستاننویسی در ایران پس از انقلاب بوده است؛ دورهای که تلاشهای دهه ۱۳۶۰ در آن به بار نشست. از ابتدای دهه ۱۳۹۰ ادبیات داستانی دیگر شتاب سابق را ندارد. بسیاری از نویسندگان شاخص حوزه انقلاب، دفاعمقدس و حتی اجتماعینویسها کمتر دست به قلم بردهاند و در آثار خلقشده در این سالها نیز رمان دندانگیری دیده نمیشود. معرفی نشدن اثر ادبی برگزیده کد مطلب: 2581 - تاریخ انتشار: 09:27 - 1401/04/04 12 - مرگهای بهیادماندنی تاریخ ادبیات مرگ های به یادماندنی در ادبیات داستانی کم نیستند،به خصوص وقتی برای شخصیت هایی که مخاطب ارتباط خوبی با آنها برقرار کرده حادث می شود. دیلی تلگراف ده تا از این مرگ ها را انتخاب کرده که بر روی خوانندگان بسیار اثر گذاشته و در ذهن آنها ماندگار شده است. کردن مرگ یک شخصیت در اثری ادبی، یکی از هنرهای نویسندگان است. ریچل تامپسن در نشریه تلگراف ۱۰ مرگ بهیادماندنی در تاریخ ادبیات را انتخاب کرده که همگی نشان از هنرمندی نویسنده و البته تکاندهنده بودن مرگی که تصویر میشود دارند.
۱- مرگ آنا در «آنا کارنینا» کد مطلب: 1921 - تاریخ انتشار: 08:19 - 1400/12/11 13 - پیرنگ در داستان نبرد رستم با دیو سپید شاهنامة فردوسی، شاهکار هنری زبان و ادبیات فارسی است. تحقیق در متن این اثر ارزشمند از دیدگاه های مختلف میتواند مقام و جایگاه این اثر ارزشمند را برجستهتر سازد. بررسی عناصر داستانی در این اثر، پژوهشی نوین در عرصة زبان و ادبیات فارسی است. داستان نبرد رستم با دیو سپید، شیوههای برخورد شخصیتها در موقعیتهای مختلف و دشوار، روابط بین شخصیتها، تضادهای بین آنها و ویژگیهای درونی شخصیتها بررسی میشود. در این داستان، نبرد رستم با دیو سپید، پیروزی رستم در جنگ با دیو سپید و کشتن او و بینا کد مطلب: 1888 - تاریخ انتشار: 10:50 - 1400/12/05 توسط موسسه فرهنگی هنر فردا؛ 14 - کارگاه پژوهشی- تاریخی «یک قرن ادبیات داستانی ایران» برگزار میشود دومین دوره کارگاه پژوهشی- تاریخی «یک قرن ادبیات داستانی» با حضور حسن میرعابدینی در موسسه فرهنگی هنر فردا برگزار میشود. پژوهشی- تاریخی «یک قرن ادبیات داستانی» توسط مؤسسه فرهنگی هنری «هنر فردا» با حضور حسن میر عابدینی در سه دوره بررسی تجربهها، جریانها و افراد شاخص یک قرن ادبیات داستانی برگزار میشود.
در ایندوره ۱۳ روزه حسن میر عابدینی، پژوهشگر و منتقد ادبی، کد مطلب: 1672 - تاریخ انتشار: 17:02 - 1400/11/06 |