تعداد نتایج: ۱۲ | عبارت جستجو: مقاله ها |
بیمعنایی معنا 1 - در نکوهش ترجمههای آشفته و بیمعنا گاه «کتاب»هایی خریدهایم که چنان نواقص و ایرادهای اساسیای داشتهاند که بهکل از درجۀ اعتبار ساقط بودهاند و از خرید آنها بهجز احساس غبن و فریبخوردگی چیزی عایدمان نشده است. چنانکه نویسندۀ این مقاله تأکید کرده است در این گونه موارد قطعاً این ناشر است که باید مسئول تلقی شود و جبران خسارت مادی و معنوی خواننده با اوست؛ اما اینکه چگونه میتوان ناشران را پاسخگو کرد، شمارهٔ 346 جهان کتاب مطلب مختصر اما مهمی درج شده بود با عنوان «مقصر اصلی کیست؟ ناشر یا مترجم؟» به قلم آقای رحمان افشاری که حرف دل بسیاری از خوانندگان و دوستداران کتاب را بیان میکرد. متأسفانه همۀ ما - هرقدر هم که در امر کتاب خبره باشیم- گاه «کتاب»هایی کد مطلب: 1647 - تاریخ انتشار: 08:17 - 1403/01/15 2 - تأثیر مکتب تشیّع بر زنان ایرانی در این مقاله، تلاش شده است تا تأثیر مکتب تشیّع بر زنان ایرانی به اختصار توضیح داده شود. بدین منظور، ابتدا به اجمال وضع زنان ایران پیش از رسمیت دین تشیّع تصویر گردیده و سپس تأثیرات مکتب تشیّع بر زنان ایرانی به اختصار مورد بررسی قرار گرفته اند و سعی شده است تا نقش مجالس روضه خوانی در شکل گیری شخصیت و هویّت زنان معاصر مورد بررسی قرار گیرد. برای این کار، ابتدا کارکردهای مجالس روضه برشمرده شده و سپس با استفاده از آن، مشارکت سیاسی زنان، مثل شرکت در جنبش ها و شورش های اجتماعی در عصر قاجار تا امروز مورد تحلیل قرار گرفته اند. شکل دهی هویّت زن ایرانی، عوامل متفاوتی دخالت داشته اند که از این جمله، می توان به عوامل طبیعی (محیط جغرافیایی) و عوامل فرهنگی و اجتماعی مثل احکام، عقاید و باورها و آموزه های دینی، و آداب و رسوم قبیله ای اشاره کرد. کتاب های متعدد به توضیح و شرح بسیاری از عوامل فوق پرداخته اند. کد مطلب: 4273 - تاریخ انتشار: 09:03 - 1401/10/28 3 - نکتههاى نو در علوم مقدماتی اجتهاد
علماى فقه و اصول، مبانى یا مبادى براى اجتهاد برشمردهاند. از نظر ایشان، توقف اجتهاد بر این علوم، از باب توقف مقدمه بر ذىالمقدمه است، و بدون این علوم، اجتهاد ممکن نیست.
از آنجا که بحث در این مقاله، بحث از اثبات یا نفى این مقدمات نیست، و هدفْ ارائه نکاتى نو است، از زاویه جدیدى به مباحث پرداخته شده و بحث از فلسفه آن علوم و مباحث روشى به میان آمده چگونگى به کارگیرى این علوم در استنباط، کار گرفت، و حل معضلات و مشکلاتى که در این علوم وجود دارد، از دیگر مباحثى است که به آنها خواهیم پرداخت.
از این روز مباحث این مقاله را در چهار بخش علوم عقلى و نیمهعقلى، علوم ادبى، علوم نقلى، و علوم جدید پى خواهیم گرفت. علوم عقلى
1. فلسفه
پرداختن به فلسفه به عنوان مقدمهاى براى اجتهاد، از مباحثى بهشمار مىرود که در علوم مقدماتى مورد بحث قرار نگرفته است، گرچه دانستن فلسفه براى فهم و حل بعضى مباحث علم اصول از نظر عدهاى لازم است، اما لزوم دانستن این علم براى اجتهاد در علم اصول، کد مطلب: 4106 - تاریخ انتشار: 12:34 - 1401/09/22 4 - ایجاز و اطناب به مثابة کرداری مؤثّر در جهان بیرون جستجو دربارة ماهیت و کارکردهای اطناب و ایجاز در متون ادبی سابقهای طولانی و گسترهای وسیع دارد. در این مقاله این مفاهیم از دیدگاه جدیدی مطالعه شده است تا ارتباط اندازة سخن با زمان و سرعت را در جنبههای مختلف آن نشان دهد. از آنجا که مفاهیم زمان و سرعت میتوانند معانی مختلفی داشته باشد. گفتار را در مقابل کردار قرار میدهند و مثلاً میگویند: «دو صد گفته چون نیم کردار نیست»؛ اما در بسیاری از موارد زبان خود به کردار و عمل تبدیل میشود. در این گونه موارد ایجاز و اطناب نیز همچون ابزاری برای دخالت در لحظههای عمل به کار گرفته میشوند. کد مطلب: 3477 - تاریخ انتشار: 09:36 - 1401/07/18 5 - سنت و مشرب عرفانی مولانا به سبب اهمیت مثنوی معنوی و بسیاریِ پژوهشهای علمی، مقالههای گوناگون و پرشماری دربارۀ این اثر نوشته شده است. هریک از این مقالهها از دیدگاهی ویژه میکوشند جنبهای از جنبههای مثنوی را تحلیل و تبیین کنند. شمار بسیاری از این مقالهها به شرح بیت یا ابیاتی از مثنوی، فهم متن آن و مطالعۀ تطبیقی مثنوی با آثار دیگر میپردازند. سبب دگرگونی عمیقی که در سدۀ هفتم در قوۀ نظری و قوۀ عملی عارفان مسلمان پدید آمد، این سده را شروع یک تغییر در تاریخ عرفان اسلامی میتوان به شمار آورد. در اثر این دگرگونی عارفان بیش از پیش به هستی و نظام آن توجه نشان دادند؛ بهگونهایکه در پی تدوین نظریه برای کد مطلب: 2269 - تاریخ انتشار: 09:33 - 1401/02/10 6 - حالا روزها هم قصه میگویم در این نوشته «آن تایلر» با زبانی ساده و صمیمی درباره چگونگی پروسه نوشتن در نزد خود، عادتها و ذهنیت هایش حین کار گفته است، مقالهای که خواندنی و در عین حال آموزنده است. رمان اکثرا نوشتن دروغ است. تو شروع میکنی به داستان غیر واقعی و میکوشی آن را باور کردنی از آب در بیاوری، حتی برای خودت که طبعا جزییاتی را ایجاب میکند، هر دروغ خوبی چنین است.
دروغی به دروغ دیگر منجر میشود، تار عنکبوت در هم پیچیدهای که میتنی به خودی کد مطلب: 1922 - تاریخ انتشار: 11:16 - 1400/12/12 7 - ایجاز و اطناب به مثابة کرداری مؤثّر در جهان بیرون جستجو دربارة ماهیت و کارکردهای اطناب و ایجاز در متون ادبی سابقهای طولانی و گسترهای وسیع دارد. در این مقاله این مفاهیم از دیدگاه جدیدی مطالعه شده است تا ارتباط اندازة سخن با زمان و سرعت را در جنبههای مختلف آن نشان دهد. از آنجا که مفاهیم زمان و سرعت میتوانند معانی مختلفی داشته باشد. گفتار را در مقابل کردار قرار میدهند و مثلاً میگویند: «دو صد گفته چون نیم کردار نیست»؛ اما در بسیاری از موارد زبان خود به کردار و عمل تبدیل میشود. در این گونه موارد ایجاز و اطناب نیز همچون ابزاری برای دخالت در لحظههای عمل به کار گرفته میشوند. کد مطلب: 1792 - تاریخ انتشار: 08:43 - 1400/11/23 8 - هجونامه نظامی عروضی در کتاب چهارمقاله آورده که چون فردوسی از ناچیزی صلهٔ سلطان محمود غزنوی رنجید از غزنه گریخت و به طبرستان نزد سپهبد شهریار از آل باوند رفت و محمود را هجا گفت. اما به خواست سپهبد آن هجونامه را نابود کرد و تنها شش بیت از آن باقی ماند که نظامی عروضی آن را در چهارمقاله نقل کرده است.
شاه محمود کشور گشای
ز کس گر نترسی بترس از خدای
گر ایدونک گیتی به شاهی تراست
نگویی که این خیره گفتن چراست
که بددین و بدکیش خوانی مرا
منم شیر نر میش خوانی مرا
نبینی تو این خاطر تیز من
نیندیشی از تیغ خونریز من
تو این نامهٔ شهریاران بخوان
سر از چرخ گردان کد مطلب: 1719 - تاریخ انتشار: 10:38 - 1400/11/12 9 - تعهدِ نویسنده آنچه در زیر میخوانید مقالهای است که ماریو بارگاس یوسا، برندهی جایزهی نوبل ادبیات در سال ۲۰۱۰، دربارهی نقش نویسندگان آمریکای لاتین و درگیری آنان با واقعیتهای اجتماعی نوشته است. این مقاله در سال ۱۹۷۸ در مجلهی ایندکس منتشر شده بود.
ماریا آرگوئداس، نویسندهی اهل پرو در دوم دسامبر ۱۹۶۹ در یکی از کلاسهای دانشگاه کشاورزی مولینا در شهر لیما خودکشی کرد. از آنجا که آدم ملاحظهکاری بود، برای اینکه باعث مزاحمت همکاران و دانشجویان نشود، منتظر ماند تا همگی دانشگاه را ترک کردند. بعداً در کد مطلب: 1557 - تاریخ انتشار: 10:32 - 1400/10/22 10 - اجازه بدهید غلط بنویسیم! زمانی که بسیاری به تجلیل از کتاب «غلط ننویسیم» ابوالحسن نجفی میپرداختند، محمدرضا باطنی در دو مقاله «اجازه بدهید غلط بنویسیم» و «هیاهو بر سر هیچ» به نقد صریح این کتاب پرداخت و یا در گفتوگویی خط فارسی را «معلول» خوانده بود. در ادامه مروری خواهیم داشت بر بخشی از دیدگاههای او. باطنی در مقاله «فارسی زبانی عقیم» که اولینبار در نشریه آدینه (فروردین ۱۳۶۸) منتشر شد، درباره زایایی یا خلاقیت زبان صحبت کرده بود. او در این مقاله با آوردن مصداقهایی عنوان کرده بود که زبان فارسی، در وضع فعلی برای برآوردن نیازهای روزمره مردم با کد مطلب: 1267 - تاریخ انتشار: 11:19 - 1400/08/19 پارههایی از مقاله "چرا ادبیات؟" نوشته ماریو بارگاس یوسا 11 - چرا ادبیات؟ "چرا ادبیات؟" مقالهای است در باب اهمیت ادبیات، از شاعر، ادیب، داستاننویس، روزنامهنگار و پژهشگر امریکای لاتین، ماریو بارگاس یوسا که با ترجمه عبدالله کوثری در کتابی با همین نام به چاپ رسیده است.
یوسا در این مقاله تلاش میکند با قلم گیرا و روان خود به این پرسش پاسخ دهد که فایدهی ادبیات چیست؟ به عقیده وی مطالعه ادبیات نه فقط فعالیتی لذت بخش بلکه به عنوان فصل مشترک از تجربههای انسانی، شیوه زیستن را دیگرگون میسازد.
گفتههای یوسا به دلیل وضوح مثالزدنی و شیوایی ترجمه استاد کوثری نیاز به توضیح و تفسیر ندارد. پس در ادامه پارههایی از این متن را با شما به اشتراک میگذاریم.
یکی از اساسیترین و ضروریترین فعالیتهای ذهن است؛ فعالیت بیبدیل برای شکلگیری شهروندان در جامعۀ مرکب از افراد آزاد. ادبیات از آغاز تا اکنون و تا زمانی که وجود داشته باشد، فصل مشترک تجربیات آدمی بوده و خواهد.بود بهواسطۀ ادبیات است که کد مطلب: 1001 - تاریخ انتشار: 11:16 - 1400/05/15 12 - کتاب " مجموعه مقالات نقشه راه در تدوین الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت "
سرشناسه
:
زاهدیوفا، محمدهادی، ۱۳۴۲ -، گردآورنده
عنوان و نام پديدآور
:
مجموعه مقالات نقشه راه در تدوین الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت/ به كوشش محمدهادی زاهدیوفا، حجتالله عبدالملکی،محمد نعمتی.
کد مطلب: 609 - تاریخ انتشار: 19:20 - 1399/07/26 |