تعداد نتایج: ۱۹۵ | عبارت جستجو: موسسه نور ادبیات |
1 - ادبیات عرب ؛ مسائل دخیل دراجتهاد چه مقدار از شناخت علوم ادبی در اجتهاد دخیل است؟
از چندین مشاوره و مطالعه کتب مختلف روش تحصیل علوم حوزه ، از نظرم این نسخه از تحصیل و این گونه تمییز شرط لازم در تحصیل ادبیات عرب است اما در کافی بودن مجال بسیار است.
این سوال که به طور سربسته در کتابهایی نظیر الذریعه و انیس المجتهدین و الهدایه فی الاصول آمده قلمرو کد مطلب: 5603 - تاریخ انتشار: 08:24 - 1402/12/23 2 - ادبیات داستانی جنگ در ایران، خلاف دنیای غرب، ما از داستان شروع کرده و به رمان رسیدهایم؛ بنابراین، رمان سابقه چندانی در ادبیات ایران ندارد. با این حال، در طول عمر کوتاه آن، آثار شاخص و قابل توجهی منتشر شده است. پس از انقلاب رماننویسی و داستان کوتاه نیز شتاب بیشتری به خود گرفت. با پیروزی انقلاب اسلامی، ادبیات با موضوعی روبهرو شد که نمیتوانست در برابر آن سکوت کند. انقلاب مسائل عمیق و فراگیری را در خود داشت؛ بنابراین لازم بود که نویسندگان خاص خود را تربیت کند و از رهگذر این حوادث اجتماعی، رمانهای خوبی منتشر شد؛ تا جایی که دهه ۱۳۷۰ تا اواسط دهه ۱۳۸۰ درخشانترین دوره رمان و داستاننویسی در ایران پس از انقلاب بوده است؛ دورهای که تلاشهای دهه ۱۳۶۰ در آن به بار نشست. ایران، خلاف دنیای غرب، ما از داستان شروع کرده و به رمان رسیدهایم؛ بنابراین، رمان سابقه چندانی در ادبیات ایران ندارد. با این حال، در طول عمر کوتاه آن، آثار شاخص و قابل توجهی منتشر شده است. پس از انقلاب رماننویسی و داستان کوتاه نیز شتاب بیشتری به خود گرفت. با کد مطلب: 5538 - تاریخ انتشار: 06:58 - 1402/11/21 3 - بیایید ادبیات را با عینک ریاضیات ببینیم جیمز جویس نویسندۀ «شبزندهداری فینیگنها» میگوید این کتاب را نوشته است «تا منتقدان را برای سیصد سال مشغول کند». وی دربارۀ رمانش به هریت ویور گفت: «من اگر بزرگترین مهندس جهان نباشم، واقعاً یکی از مهندسان بسیار بزرگم. بماند که آهنگساز، فلسفهدان و چندین کارۀ دیگر هم هستم. من دارم موتوری میسازم که تنها یک چرخ دارد. البته پرّه هم ندارد. چرخ این موتور یک مربع کامل است.» — کتاب جیمز جویس، با عنوان شبزندهداری فینیگنها، را با صفات گوناگون وصف کردهاند. گاه «شاهکار» خوانده شده است و گاه «چرندی نخواندنی». اما بنابر نظر دانشمندان مؤسسۀ فیزیک هستهای در لهستان، این اثر در ساختار خود تقریباً تمایز چندانی کد مطلب: 2166 - تاریخ انتشار: 07:24 - 1402/10/06 4 - انواع ادبیات داستانی روایتی که خصلت ساختگی و ابداعی آن به جنبه های تاریخی و واقعیش غلبه کند و نیز به آثار روایتی منثور ادبیات داستانی گویند. شامل قصه، رمان، رمانس داستان کوتاه می شود.
قصه: به آثاری که در آن ها تاکید بر حوادث خارق العاده بیشتر از تحول و تکوین آدم ها و شخصیت هاست قصه می گویند. حوادث کد مطلب: 2582 - تاریخ انتشار: 06:38 - 1402/09/29 5 - ادبیات گمانهزن این مطلب تلاشی است برای تغییر نقطۀ تمرکز از پیرامون به مفهوم که امید میرود به زودی پایهای برای ارایۀ تعریف و تحریر مانیفیستی برای ادبیات علمی-تخیلی، فانتزی، وحشت و کارآگاهی فراهم کند که بر روی هم (در ترجمه ای که هنوز هم چندان رسا نیست) ادبیات گمانه زن نامیده میشوند. نگارش این سخن کوتاه، هدف بر این بود که مسئله از دیدی روشنگرانه مورد بررسی قرار گیرد و بتوان از روی مثال و از راه تجرید مصداق به قاعده نزدیک شد. این مختصر مدعی ارایۀ تعریف و سنجۀ تشخیص نیست؛ تنها کند و کاوی است در ماهیّت آنچه میتواند گمانهزن خوانده کد مطلب: 2436 - تاریخ انتشار: 06:34 - 1402/09/18 به منظور شناخت ریشه ها و اجداد مردم تاجیک صورت گرفت؛ 6 - دستور ستودنی رئیس جمهور تاجیکستان برای پخش گسترده شاهنامه
رئیسجمهوری تاجیکستان، دستور داد به تعداد خانوارهای این کشور شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی منتشر شود و به طور رایگان در دسترس آنها قرار گیرد تا مردم هرچه بیشتر از تاریخ، فرهنگ و تمدن نیاکان خود مطلع شوند. نقل از «پارسینه»، امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، با صدور دستور عرضه رایگان شاهنامه به تمام خانواده های تاجیکستانی، تاکید کرد که هدف دولت از این اقدام حفظ تاریخ و میراث علمی، ادبی، فرهنگی و تمدنی تاجیکان است.
او گفت: ما باید از این تاریخ پرافتخار و این کد مطلب: 5438 - تاریخ انتشار: 09:23 - 1402/09/16 7 - اهمیت تخلّص در ادبیات فارسی تخلّص اسمی است که شاعر آن را در شعر خود میآورد و آن اسم بر او دلالت میکند. وقتی این واژه وارد زبان فارسی شد، شاعران ایرانی آن را به معنای دقیق و ادبی بهکار برده، به اصطلاح ادبی تبدیل کردند. و بنابر نقل قولی افسانهای و غیر قابل باور، قدیمترین نمونة شعر فارسی یا پهلوی فارسیشده که در کتابهای تاریخ دورة اسلامی نقل شده، عملاً دارای نام شاعر (و با اغماض تخلّص) است:
منم آن شیر گله منم آن پیل یله
نام من بهرام گور کنیتم بوجبله
(رک. صفا، 1371: 1/ کد مطلب: 1994 - تاریخ انتشار: 07:16 - 1402/09/04 8 - آشنایی با مولفه های ادبیات داستانی پست مدرن پست مدرن چیست؟ چه گونه بدانیم یک داستان پست مدرن است؟ ویژگی های یک داستان پست مدرن چیست؟ تفاوت ادبیات کلاسیک و مدرن با پست مدرن چیست؟ این پرسش ها که ذهن مخاطبان داستان و حتا نویسندگان آن را به خود معطوف می کند از جمله پرسش هایی است که منابع بسیار محدودی در زمینه ی آن کد مطلب: 3474 - تاریخ انتشار: 07:40 - 1402/08/29 9 - طنز در ادبیات فارسی - بخش نخست یکی از شاخههای ادبیات انتقادی و اجتماعی است که در ادبیات کهن فارسی، به عنوان نوع ادبیمستقل شناخته نشده و مرزهای مشخصی با دیگر مضمونهای انتقادی و خندهآمیز چون "هجو"، "هزل" و "مطایبه" نداشته است. از واژهی طنز، اغلب معنی لغوی آن یعنی کد مطلب: 3068 - تاریخ انتشار: 06:35 - 1402/08/22 10 - پژوهش در ادبیات عامیانه ایران پژوهش در ادبیات عامیانه
پژوهش ادبیات عامیانه یا مردمپسند عمدتن شامل مطالعه بر استوره ها، افسانه های تاریخی، مذهبی، باورها و دانش ها، قهرمانان، داستان های حماسی و رمانتیک، ترانهها، ضرب المثل ها، قصه ها، شوخی ها و حتا بازی های کودکانه و ... باشد. اما امروزه به کد مطلب: 3642 - تاریخ انتشار: 07:14 - 1402/08/15 11 - رمان تاریخی در ادبیات معاصر ایران رمان تاریخی نوین فارسی کاملن تازگی دارد. نخستین آزمایش در این نوع ادبی، چنانکه پروفسور ادوارد براون (۱) در جلد چهارم اثر استادانه خود در ادبیات فارسی (برگ های ۴۶۴- ۴۶۶) نشان داده، به قلم شیخ موسی همدانی، مدیر مدرسه نصرت در شهر همدان بوده است. رمان عشق و سلطنت او کد مطلب: 3643 - تاریخ انتشار: 06:36 - 1402/08/15 12 - نوسرودهای برای این روزهای فلسطین؛ «راویانند در این معرکه آوینیها» حجتالاسلام محمدحسین انصارینژاد شاعر آیینی و انقلابی کشورمان سروده جدیدی را درباره این روزهای فلسطین سروده و در آن، تزویر و فریبکاری صهیونیستها را به نظم درآورده است. نقل از خبرگزاری فارس، حجتالاسلام محمدحسین انصارینژاد شاعر آیینی و انقلابی کشورمان سروده جدیدی را درباره این روزهای فلسطین سروده است و در آن به تزویر و فریبکاری صهیونیستها را به نظم درآورده است. نوسروده او از قرار ذیل است:
و کلاغان سَرشان گرمِ کد مطلب: 5402 - تاریخ انتشار: 11:48 - 1402/08/12 13 - مثنوی محمود ژولیده علیه اسرائیل: تاکنون در شهر، گورستانِ جمعی دیدهاید؟ محمود ژولیده شاعر آئینی در رثای تهاجم وحشیانه رژیم ظالم و دیوصف صهیونیستی به بیمارستانها، مدارس، مساجد، کنیسه، پناهگاهها و کودکان مظلوم و بیدفاع غزه شعری به سبک مثنوی سرود. نقل از خبرگزاری فارس، محمود ژولیده شاعر آئینی در رثای تهاجم وحشیانه رژیم ظالم و دیوصف صهیونیستی به بیمارستانها، مدارس، مساجد، کنیسه، پناهگاهها و کودکان مظلوم و بیدفاع غزه شعری به سبک مثنوی سرود. متن این شعر به شرح زیر است:
آی مردم، قتلِ بیمارانِ جمعی کد مطلب: 5359 - تاریخ انتشار: 16:32 - 1402/08/02 14 - «غزه میخندد» تازهترین سروده علیرضا قزوه علیرضا قزوه شاعر و نویسنده کشورمان برای مردم غزه شعری نو با عنوان «غزه میخندد» سرود. نقل از خبرگزاری فارس، علیرضا قزوه شاعر، نویسنده و رئیس دفتر شعر، موسیقی و سرود صداوسیما برای مظلومیت مردم غزه و عملیات گروههای مقاومت فلسطین به سرزمینهای اشغالی موسوم به «طوفان الاقصی» که از هفتههای گذشته آغاز شده است، شعری نو با عنوان «غزه کد مطلب: 5358 - تاریخ انتشار: 16:29 - 1402/08/02 15 - شعرخوانی شاعران آئینی برای مردم غزه ویژه برنامه بزرگداشت شهدای مظلوم غزه با شعرخوانی شاعرانی چون علیمحمد مؤدب، یوسفعلی میرشکاک، میلاد عرفانپور، قاسم صرافان و ... ظهر امروز برگزار میشود. نقل از خبرگزاری فارس، ویژه برنامه بزرگداشت شهدای مظلوم غزه ظهر امروز سهشنبه دوم آبان برگزار میشود.
در این مراسم شعرخوانی شاعرانی چون علیمحمد مؤدب، یوسفعلی میرشکاک، میلاد عرفانپور، قاسم صرافان، محمدرضا طهماسبی، سیدوحید سمنانی میثم یوسفی و کد مطلب: 5356 - تاریخ انتشار: 16:24 - 1402/08/02 16 - ۲ شعر از سعید نسیمی و فاطمه معصومی درباره جنایات رژیم صهیونیستی سعید نسیمی شاعر آئینی و مداح اهل بیت(ع) به مناسبت جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و کشتار مظلومانه زنان و کودکان شعری با عنوان «تکبیر ذوالفقار» سرود. همچنین فاطمه معصومی، در این باره غزل کوتاهی برای فارس ارسال کرده است. نقل از خبرگزاری فارس، سعید نسیمی شاعر آئینی و مداح اهل بیت(ع) به مناسبت جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و کشتار مظلومانه زنان و کودکان شعری با عنوان «تکبیر ذوالفقار» سرود. متن این شعر به شرح زیر است:
باز هم شب شکست بغض قلم
حال دفتر چو غزه شد ناخوش
اشک شد رنگ خون و زد کد مطلب: 5350 - تاریخ انتشار: 11:03 - 1402/07/29 17 - چینیها برای حافظ سنگ تمام گذاشتند +عکس
نشست بزرگداشت روز جهانی حافظ شیرازی ۲۰ مهرماه در دانشگاه پکن برگزار میشود. نوشت: با همکاری مشترک گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پکن و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در چین، نشست بزرگداشت روز جهانی حافظ شیرازی روز پنجشنبه ۲۰ مهرماه ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۲ در دانشگاه پکن برگزار میشود.
در این نشست، محسن بختیار، سفیر و نعمت الله کد مطلب: 5322 - تاریخ انتشار: 09:55 - 1402/07/20 18 - ۲ غزل مناجاتی مصطفی کارگر برای محرم مصطفی کارگر شاعر به مناسبت فرا رسیدن محرم و عزای حسینی ۲ غزل بلند و کوتاه سروده است. نقل از خبرگزاری فارس، مصطفی کارگر شاعر به مناسبت فرارسیدن محرم و عزای حسینی 2 غزل بلند و کوتاه سروده است که در ادامه میخوانیم.
مناجات با امام حسین(ع)
خالی مباد کاسه مجذوبِ مُستجیر
از شربت ولایت تو تا تهِ مسیر
پیر و جوان به محضر فیض میرسند
در بزم عشق فرق ندارد کد مطلب: 5135 - تاریخ انتشار: 10:44 - 1402/04/29 19 - دوره آموزشی «قاصدک» برای افراد 15 سال به بالا فراخوان داد فراخوان نخستین دوره متمرکز و حضوری آموزش شعر و داستان کودک و نوجوان با عنوان «قاصدک» از سوی خانه کتاب و ادبیات ایران منتشر شد. نقل از خبرگزاری فارس، نخستین دوره متمرکز و حضوری آموزش شعر و داستان کودک و نوجوان با عنوان «قاصدک» تیرماه ۱۴۰۲ از سوی خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار میشود.
عموم ادبجویان و علاقهمندان شعر و داستان برای ثبتنام در دوره آموزشی «قاصدک» کد مطلب: 5056 - تاریخ انتشار: 17:52 - 1402/04/05 20 - نگاهی تازه به دیرینگی زبان فارسی تاثیر زبان فارسی بر ادبیات عربی دوره ی جاهلیت نویس مقاله ی مهم و روشنگرانه ی زیر را استاد تُردیبانو بردییوا در سال ۱۳۷۴ به من سپرد تا پس از برگردان به فارسی در ایران منتشر کنم. من نیز آن را در نخستین شماره ی «مجموعه مقالههای پژوهشهای ایرانی» (سال ۱۳۸۰، برگ های ۵۳ تا ۵۹) منتشر کردم. از آن جا که کد مطلب: 3596 - تاریخ انتشار: 06:35 - 1402/03/30 |