تیپهای شخصیتی در تاریخ بلعمی
در تاریخ بلعمی نه با گزارش رخدادهای تاریخی بلکه با داستانهای تاریخی سروکار داریم. بدین معنا که بلعمی در بیان وقایع به رابطۀ علّی میان رخدادها توجه دارد.
از مجموع 438 شخصیت در حکایات نمونه، در 17 مورد شخصیت نوعی یا تیپ شخصیتی به کارگرفته شدهاست. این شخصیتهای نوعی یا تیپها را میتوان به دو گروه تقسیم کرد. گروه اول؛ از میان 320 شخصیت 73% از آنها شخصیتهای تاریخی شناخته شده هستند که در این متن به شکل تیپ و شخصیت نوعی ظاهر شدهاند و در گروه دوم؛ 118 مورد یعنی 27% شخصیتهای عام و تیپهای اجتماعی در معنای واقعی خود هستند.
در میان این تیپها تنوع فراوانی به چشم میخورد و این گوناگونی منحصر به یک تیپ و یا یک طبقه اجتماعی نمیشود. در مجموع تیپها را میتوان به هفده دسته تقسیم کرد. در میان این هفده تیپ با توجه به گردکردن دادهها و جمعکردن خردهگروهها در یک گروه بزرگتر، در مجموع 438 تیپ و شخصیت نوعی دیده میشوند که تمامی اقشار جامعه را دربرمیگیرند؛ از انبیاء و اولیاء تا شاهان، امراء و وزیران، از سربازان و پهلوانان تا درویشان و کنیزان، از عالمان و پارسایان و قدیسان تا ظالمان کافران، بدکاران و ... .
شاهان، خلفاء، امراء و شاهزادگان، بیشترین فراوانی را دارند. 87 مورد یعنی 20% از نمونهها به این تیپها اختصاص دارند. در میان این حاکمان هم تیپهای حاکمان دادگر و آرمانی دیده میشوند و هم تیپهای حاکمان جبّار و ستمگران. حضور 320 شخصیت شناختهشده تاریخی در این متن، علاوه بر این که نشان ماهیت تاریخی متن است، در شخصیتپردازی نیز نقش ویژهای دارد. یعنی هنگامی که شخصیتها شناختهشده باشند، شخصیتپردازی آنها کار دشواری نخواهد بود، زیرا؛ مخاطبان نیز کمابیش ویژگیهای این شخصیت ها را میشناسند و در نتیجه؛ روایتپرداز را از بیان برخی توصیفات در معرفی شخصیت، بینیاز میکنند. این ویژگی نقش مهمی در روایت پردازی بلعمی دارد.
از تیپهای شخصیتی مهم که با ذکر نام و به صورت اسم خاص معرفی شدهاند، انبیاء الهی، اولیاء و امامان را میتوان نام برد. ایشان در 14% یعنی در 62 مورد، به عنوان شخصیت اصلی نقش بنیادی در شکلگیری روایت داشتهاند. در بخش تاریخ پیش از اسلام، دیرینهترین شخصیت تاریخی حضرت آدم (ع) و نزدیکترین شخصیت تاریخی به روزگار بلعمی، یزدجرد شهریار است.
نکتۀ مهم سهم چشمگیر 11% زنان و حضور 52 شخصیت زن در کل نمونهها است. پس از پادشاهان و پیامبران، زنان در تاریخ بلعمی جایگاه برجستهای دارند. اگر شخصیتهای زن روایات تاریخی بلعمی را یک مجموعه مستقل در نظر بگیریم، سی مورد از 52 نمونه یعنی 58% از این زنان با ذکر نام آمدهاند و22 مورد یعنی 32% بدون ذکر نام. در مجموع نسبت شخصیتهای اصلی زن به شخصیتهای اصلی مرد بسیار کمتر است و همچنین زنان کمتر نقش شخصیت اصلی را به عهده دارند. اما تعداد بالای شخصیت های زن نشانگر نقش مهم و آشکار زنان در رخدادهای تاریخی است. این اهمیت هم در اندیشه تاریخنویس، هم در واقعیت رخدادهای تاریخی و هم در روایت پردازی بلعمی از وقایع تاریخی دیده میشود.
شخصیتهای زن در تاریخ بلعمی، خلاف دیگر متون کهن نه تنها فقط نمود برخی صفات ناپسند و یا معشوقه نیستند، بلکه بسیاری از آنان در زمرۀ طبقۀ حاکم و صاحبان تاج و تخت و خردمندان قرار دارند. همسران انبیاء نیز از جمله زنانی هستند که از جایگاه اجتماعی درخوری برخوردار بودهاند. اغلب به این زنان ویژگیهای شخصیتی عام شایستهای هم نسبت داده شده است. گاهی نیز به زنان، به طور عام ویژگیهای ناپسند اخلاقی نسبت داده میشود. در این موارد اغلب زنان بدون ذکر نام میآیند و شخصیت عام زن مورد توجه است و شخصیت با حذف تشخص فردی زن، پردازش شده است. مانند: زن نوح، زن لوط، زن شمسون.
یافته جالب دیگر بسامد شخصیتهای حیوانی بدون تغییر ماهیت حیوانی آنها به انسان است. از تیپ حیوانات در این نمونه ها در 24 مورد یعنی 5% نام برده میشود. در بیشتر موارد حیوانات در جایگاه خود هستند و رفتار انسانی را به عهده ندارند. تنها مورد «خر بلعم بلعور» است که با شخصیتی انسانی نقش آفرینی میکند. این نوع شخصیتپردازی گواه خردورزی راوی و چیرگی عنصر حقیقتمانندی بر روند نقل رخدادهای تاریخی است و نشان از روایت پردازی آگاهانه از رخدادهای تاریخی دارد.
سوسن جبری - جستجوی پیشینۀ حکایت پردازی در تاریخ بلعمی