تعداد نتایج: ۱۷ | عبارت جستجو: اثر ادبی |
داستان زندگی مادر شهیدان خالقیپور 1 - «درگاه این خانه بوسیدنی است» «درگاه این خانه بوسیدنی است» ریتم تندی دارد و نویسنده توانسته به خوبی، با ظرافت و زیرکی از عناصر ادبی جهت خلق این اثر نهایت استفاده را ببرد. کتاب بهصورت غیرخطی روایت میشود؛ بهعبارتی این اثر از خاطراتی مستند که همراه با برشهای زمانی است تشکیل شده است. یکی از نکات مثبت این کتاب این است که ردپای خاصی از نویسنده در دل کتاب مشاهده نمیشود. زاویه دید کتاب بهصورت اول شخص است و مادر شهیدان، جهان داستان کتاب را برای ما روایت میکند. جنگی اتفاق میافتد، یک طرف آن زنانی هستند که در بخشها و جایگاههای مختلف نقشآفرینی میکنند. این مسئله بهویژه در جنگ تحمیلی هشتساله با حزب بعث عراق کاملاً نمایان بود. این زنان بودند که گاهی در جایگاه مادری، همسری و خواهری، ایفای نقش کد مطلب: 6032 - تاریخ انتشار: 17:28 - 1403/04/12 2 - ژرار ژنت و نظریة ترامتنیت ترامتنیت یک اصطلاح نقدی در نظریة ادبی معاصر است. این نظریه بر آن تأکید دارد که یک اثر ادبی تنها در ارتباط با سایر آثار ادبی تعریف و فهمیده میشود؛ زیرا خالق یک اثر ادبی با تصمیم آفرینش یک اثر، به دنیایی از ارتباطهای میانمتنی در ذهن خود وارد میشود؛ نویسنده یا شاعر از افکار بسیاری از آثار پیش از خود و یا معاصر با خود تأثیر میپذیرد و این افکار در آفرینش اثر او نقش دارند. ژنت، زبانشناس ساختارگرای فرانسوی، باتکیهبر نظرهای باختین و تفسیرهای کریستوا، مفهوم روابط بین یک متن با متنهای دیگر را بهطور کامل گسترش داد و آن را از حالت نظری به حالت کاربردی رساند. وی آشکارا گفت: «من امروز ترجیح میدهم بگویم موضوع بوطیقا، کد مطلب: 5613 - تاریخ انتشار: 09:10 - 1403/01/01 درآمدی بر ادبیاتشناسی 3 - اثر ادبی، سرمایۀ فرهنگی یک جامعه ادبیات با ارزشهای یک جامعه دو گونه نسبت دارد: نخست این که ادبیات، سازنده و شکل دهندۀ ارزشها و هنجارهای یک جامعه است. به تبع آن اثر ادبی، سرمایۀ فرهنگی یک جامعه است که هر چه زمان میگذرد ارزش افزوده با خود میآورد؛ دوم این که آثار ادبی ناقل و حامل ارزشهای یک اجتماع از نسلی به نسل دیگرند. پس ادبیات هم سازندۀ ارزشها و شکل دهندۀ به هویت ملت است و هم حامل ارزشها و نگاهدارندۀ هویت ایشان. بهطور کلی نسبت ادبیات با ارزشها در هر فرهنگی از دو منظر قابل طرح است:یکی ارزشها در ادبیات و دیگری ارزشِ خود ادبیات.
یک جامعه است. به تبع آن اثر ادبی، سرمایۀ فرهنگی یک جامعه است که هر چه زمان میگذرد ارزش افزوده با خود میآورد؛ دوم این که آثار ادبی ناقل و حامل ارزشهای یک اجتماع از نسلی به نسل دیگرند. پس ادبیات هم سازندۀ ارزشها و شکل دهندۀ به هویت ملت است و هم حامل ارزشها و کد مطلب: 3618 - تاریخ انتشار: 09:52 - 1401/08/07 4 - کهنالگوی پیرخردمند در داستان «دژ هوشربا» کهن الگوها مفاهیم مشترکی هستند که در طول سالیان، در ناخودآگاه بشر انباشته شدهاند. نقد کهنالگویی یکی از شاخههای نقد ادبی جدید است که به بررسی کهنالگوهای موجود در یک اثر ادبی میپردازد. ذاتالصور یا دژ هوشربا، یکی از رازآمیزترین حکایتهای مثنوی است و ناتمام رها شدن آن توسط مولانا، بیش از پیش بر این رازناکی افزودهاست. دکتر شهیدی بر این عقیده است که دژ هوشربا برگرفته از اسطورههای یونانی است (ر.ک: شهیدی، 1380: 350) و برخی دیگر همچون کد مطلب: 3286 - تاریخ انتشار: 12:56 - 1401/06/29 5 - مریم بصیری: اثری که در ارتباط با توده مردم نباشد، در حاشیه است منتقد ادبی در خصوص رسالت نقد اجتماعی آثار ادبی گفت: هواداران نقد اجتماعی، رسالتی اجتماعی برای ادبیات قائل هستند و بر این باور که کتاب و یا هر اثر هنری دیگر در ارتباط با توده مردم باید باشد. کرد. از نگاه وی ارزش یک اثر ادبی در نسبت آن با واقعیت سنجیده میشود و واقعیت، عبارت است از شرایط و متغیر عینی. از این دیدگاه، هر اثری در حوزه ادبیات باید ابعاد رئالیستی داشته باشد و رئالیسم در ادبیات چیزی نیست، جز بازتاب عینی واقعیتهای اجتماعی موجود. پس واقعیت، کد مطلب: 2739 - تاریخ انتشار: 11:15 - 1401/05/05 6 - فواید خواندن ادیسه در دنیایی که آثار کلاسیک را بیفایده میداند دنیل مندلسون، استاد برجستۀ ادبیاتِ یونان و روم باستان، زندگینامهنویس و منتقد ادبی است. ادیسه حماسۀ هومر است و مندلسون یکی از عمیقترین آثار روزگار ما را دربارۀ این حماسه نوشته است، به نام دربارۀ ادیسه . این اثر آمیزهای است از زندگینامۀ شخصی، تحلیل ادبی و تاریخ فرهنگی. متناسب با میزان جدیتِ اثر ادبی است. تمایل آنها برای اینکه بدانند فلان شخصیت خوب است یا بد اساساً تمایلی ضدادبی است.
در کتابم به پدرم اشاره کردهام که تلاش میکرد بگوید اولیس پهلوانی یکوجهی نیست. او در دورۀ ادیسۀ من در دانشگاه شرکت میکرد. اولیس کد مطلب: 2125 - تاریخ انتشار: 13:03 - 1401/01/23 7 - کهنالگوی پیرخردمند در داستان «دژ هوشربا» کهن الگوها مفاهیم مشترکی هستند که در طول سالیان، در ناخودآگاه بشر انباشته شدهاند. نقد کهنالگویی یکی از شاخههای نقد ادبی جدید است که به بررسی کهنالگوهای موجود در یک اثر ادبی میپردازد. ذاتالصور یا دژ هوشربا، یکی از رازآمیزترین حکایتهای مثنوی است و ناتمام رها شدن آن توسط مولانا، بیش از پیش بر این رازناکی افزودهاست. دکتر شهیدی بر این عقیده است که دژ هوشربا برگرفته از اسطورههای یونانی است (ر.ک: شهیدی، 1380: 350) و برخی دیگر همچون کد مطلب: 2047 - تاریخ انتشار: 15:02 - 1401/01/11 8 - ژرار ژنت و نظریة ترامتنیت ترامتنیت یک اصطلاح نقدی در نظریة ادبی معاصر است. این نظریه بر آن تأکید دارد که یک اثر ادبی تنها در ارتباط با سایر آثار ادبی تعریف و فهمیده میشود؛ زیرا خالق یک اثر ادبی با تصمیم آفرینش یک اثر، به دنیایی از ارتباطهای میانمتنی در ذهن خود وارد میشود؛ نویسنده یا شاعر از افکار بسیاری از آثار پیش از خود و یا معاصر با خود تأثیر میپذیرد و این افکار در آفرینش اثر او نقش دارند. ژنت، زبانشناس ساختارگرای فرانسوی، باتکیهبر نظرهای باختین و تفسیرهای کریستوا، مفهوم روابط بین یک متن با متنهای دیگر را بهطور کامل گسترش داد و آن را از حالت نظری به حالت کاربردی رساند. وی آشکارا گفت: «من امروز ترجیح میدهم بگویم موضوع بوطیقا، کد مطلب: 2015 - تاریخ انتشار: 11:36 - 1401/01/04 9 - بن مایههای داستان افسانه «گل بکاولی»
بنمایه یا موتیو (Motive /Motif) در ادبیّات، عبارت است از درونمایه، تصویرِ خیال، اندیشه، عمل، موضوع، وضعیّت و موقعیّت، صحنه، فضا و رنگ یا کلمه و عبارتی است که در اثر ادبیِ واحد یا آثار ادبی مختلف تکرار میشود. درونمایه، شخصیّت یا الگویّ معینی است که به صورِ گوناگون در ادبیّات و هنر تکرار میشود» (میرصادقی، جمال و میمنت، 1377: ذیل «بنمایه»). «بنمایه عبارت است از یک مفهوم، یک تصویر، یک رویداد، یا یک کهنالگو که در داستان مرتّباً تکرار کد مطلب: 1953 - تاریخ انتشار: 12:07 - 1400/12/19 10 - مرگهای بهیادماندنی تاریخ ادبیات مرگ های به یادماندنی در ادبیات داستانی کم نیستند،به خصوص وقتی برای شخصیت هایی که مخاطب ارتباط خوبی با آنها برقرار کرده حادث می شود. دیلی تلگراف ده تا از این مرگ ها را انتخاب کرده که بر روی خوانندگان بسیار اثر گذاشته و در ذهن آنها ماندگار شده است. کردن مرگ یک شخصیت در اثری ادبی، یکی از هنرهای نویسندگان است. ریچل تامپسن در نشریه تلگراف ۱۰ مرگ بهیادماندنی در تاریخ ادبیات را انتخاب کرده که همگی نشان از هنرمندی نویسنده و البته تکاندهنده بودن مرگی که تصویر میشود دارند.
۱- مرگ آنا در «آنا کارنینا» کد مطلب: 1921 - تاریخ انتشار: 08:19 - 1400/12/11 11 - پیرنگ در داستان نبرد رستم با دیو سپید شاهنامة فردوسی، شاهکار هنری زبان و ادبیات فارسی است. تحقیق در متن این اثر ارزشمند از دیدگاه های مختلف میتواند مقام و جایگاه این اثر ارزشمند را برجستهتر سازد. بررسی عناصر داستانی در این اثر، پژوهشی نوین در عرصة زبان و ادبیات فارسی است. داستان نبرد رستم با دیو سپید، شیوههای برخورد شخصیتها در موقعیتهای مختلف و دشوار، روابط بین شخصیتها، تضادهای بین آنها و ویژگیهای درونی شخصیتها بررسی میشود. در این داستان، نبرد رستم با دیو سپید، پیروزی رستم در جنگ با دیو سپید و کشتن او و بینا کد مطلب: 1888 - تاریخ انتشار: 10:50 - 1400/12/05 12 - تاجالشعرا و مشهور به عمّان سامانی مثنوی گنجینةالاسرار، اثر ماندگار عمّان سامانی یکی از شاهکارهای ادب عرفانی در حوزة ادبیات عاشورایی است. این مثنوی گرانسنگ، در بیش از 800 بیت و در بحر رمل مسدّس محذوف با نگاهی عرفانی به حوادث کربلا به رشتة نظم کشیده شده است که در این زمینه از شهرت و اعتبار خاصّی برخوردار شده است. لغتنامة دهخدا ذیل نام عمّان سامانی آمده است: «میرزا نورالله بن میرزا عبدالله بن عبدالوهاب چهارمحالی اصفهانی ملّقب به تاجالشعرا و مشهور به عمّان سامانی، وی از اهالی قریة سامان است که آن، از قرای چهارمحال خاک بختیاری میباشد» (لغتنامه دهخدا ذیل کد مطلب: 1852 - تاریخ انتشار: 08:25 - 1400/12/02 «خیلی کم... تقریبا هیچ» بازنشر شد؛ 13 - اگر خدا مرده است پس پرسش معنای زندگی چه میشود؟/فلسفه و ناامیدی پنجمین چاپ کتاب «خیلی کم... تقریبا هیچ» اثر سایمون کریچلی و ترجمه لیلا کوچکمنش منتشر شد. نویسنده در این کتاب به تفصیل درباره مرگ و نیستی، با تکیه بر ادبیات، فلسفهورزی کرده است.
به گزارش خبرنگار مهر، نشر نی پنجمین چاپ کتاب «خیلی کم... تقریبا هیچ: مرگ، فلسفه، ادبیات» اثر سایمون کریچلی و ترجمه لیلا کوچکمنش را با شمارگان ۵۵۰ نسخه، ۳۸۳ صفحه و بهای ۹۸ هزار تومان منتشر کرد. چهارمین چاپ این کتاب سال ۹۹ با شمارگان ۵۵۰ نسخه و کد مطلب: 1824 - تاریخ انتشار: 16:40 - 1400/11/25 14 - کتاب بیهوده “کتاب بیهوده” اثر کریستین بوبن، با پرداختن به آثار و اندیشه های هفت نویسنده و شاعر برجسته ی جهان ادبیات، می کوشد تا ماهیت و فلسفه ی ادبیات را بیان کند.”پل کلودل”، “فرانسیس پونز”، “گوستاو رو”، “شارل فردینان رامو”، “ساموئل بکت”، “گیوم آپولینز” و “فرانسیس کافکا”، هفت شخصیتی هستند که بوبن در این اثر خود به آنها می پردازد. کتاب بیهوده چگونه کتابی است؟
+ کتابی است که جز از کتاب ها سخن نمی گوید، مانند همین کتاب.
- پس نگاشتن آن چه ثمر دارد؟
+ کتاب ها جعبه های موسیقی لبالب از مرکب اند. خواستم چند نت لطیف را، چند نغمه لالایی را درست پیش از آن که به خاموشی گرایند، گرد آورم.
- آیا کد مطلب: 1614 - تاریخ انتشار: 11:09 - 1400/10/28 15 - ادبیات جنایی ـ پلیسی چگونه جدی شد برخلاف سینما که گونه پلیسی ـ جنایی و مشخصا سینمای نوار (درامهای جنایی هالیوودی)، از بدو ظهور تفاوتی با دیگر گونهها نداشت؛ ادبیات جنایی مسیری کم و بیش پرفراز و نشیب را پشتسر گذاشت تا در جایگاه یک اثر ادبی صرفنظر از ویژگی ژانری خود، پذیرفته شد.
اروپا اما شرایط بهتر بود. سر آرتور کنان دویل، خالق شرلوک هلمز با الگو گرفتن از شاخصههایی که از داستانهای آلن پو برگرفته شده بود، داستانهای کوتاه متعددی (به همراه چهار رمان) خلق کرد که گرچه ماهیتا برای جذب مخاطب نوشته شده بودند، اما نهتنها سردستی نبودند بلکه کد مطلب: 1553 - تاریخ انتشار: 13:11 - 1400/10/21 16 - چهرهی مسیح (علیهالسلام) در ادبیات فارسی
۲۵ دسامبر، سالروز تولد حضرت مسیح علیهالسلام است. یکی از جامعترین و بهترین آثاری که به نقش حضرت مسیح در ادبیات فارسی پرداختهاست «چهرۀ مسیح در ادبیات فارسی» نوشتهی زندهیاد «دکتر قمر آریان» است. این اثر که چاپ اول آن سال ۱۳۶۹ منتشر شدهاست، درحقیقت رسالهی دکتری ایشان بودهاست که بعد بهصورت کتاب، منتشر شدهاست. این کتاب، نویسنده ابتدا مسیح را در قرآن، انجیل، روایات و تحقیقات جدید بررسی میکند و سپس وارد نقش حضرت مسیح در شعر فارسی میشود. از رودکی تا قاآنی به ذکر نمونههایی از الفاظ و معانی مربوط به مسیحیت در شعر شاعران مختلف، میپردازد:
دل ترسا همیداند کد مطلب: 1480 - تاریخ انتشار: 11:53 - 1400/10/04 درآمدی بر ادبیاتشناسی 17 - اثر ادبی، سرمایۀ فرهنگی یک جامعه ادبیات با ارزشهای یک جامعه دو گونه نسبت دارد: نخست این که ادبیات، سازنده و شکل دهندۀ ارزشها و هنجارهای یک جامعه است. به تبع آن اثر ادبی، سرمایۀ فرهنگی یک جامعه است که هر چه زمان میگذرد ارزش افزوده با خود میآورد؛ دوم این که آثار ادبی ناقل و حامل ارزشهای یک اجتماع از نسلی به نسل دیگرند. پس ادبیات هم سازندۀ ارزشها و شکل دهندۀ به هویت ملت است و هم حامل ارزشها و نگاهدارندۀ هویت ایشان. بهطور کلی نسبت ادبیات با ارزشها در هر فرهنگی از دو منظر قابل طرح است:یکی ارزشها در ادبیات و دیگری ارزشِ خود ادبیات.
یک جامعه است. به تبع آن اثر ادبی، سرمایۀ فرهنگی یک جامعه است که هر چه زمان میگذرد ارزش افزوده با خود میآورد؛ دوم این که آثار ادبی ناقل و حامل ارزشهای یک اجتماع از نسلی به نسل دیگرند. پس ادبیات هم سازندۀ ارزشها و شکل دهندۀ به هویت ملت است و هم حامل ارزشها و کد مطلب: 1045 - تاریخ انتشار: 11:57 - 1400/06/03 |