تعداد نتایج: ۹ | عبارت جستجو: وزن شعر |
1 - قصاید مصنوع و انواع آن
قصاید مصنوع که بیشتر در آنها قواعد عروض و قافیه و صنایع شعری طرح میشود، یکی از شیوههای ارائه ادب تعلیمی است که سرایندگان آنها در سایه عرض هنر، به آموزش هنرهای ادبی نیز توجه کردهاند. در پژوهشهای محقّقین تا کنون تعریفی دقیق از قصیده مصنوع و انواع آن داده نشده و اغلب، این نام را هم بر منظومههای وزنیّه، هم بر بدیعیّهها و هم بر قصاید مُوَشَّح نهادهاند. استعمال واژه «مصنوع» در قصاید و اشعار، بسیار گسترده است، به طوری که گاهی اشعاری مانند قصاید خاقانی و انوری را که از استعارات و تشبیهات دوریاب و اصطلاحات علمی استفاده کردهاند مصنوع مینامند؛ گاهی نیز نام «مصنوع» را بر اشعاری مینهند که قوافی و کد مطلب: 2036 - تاریخ انتشار: 06:22 - 1403/01/25 2 - روزنامه در شعر حافظ به روزنامهٔ اعمال ما فشان
بتوان مگر سترد حروف گناه ازو
یکی از معانی «روزنامه» مربوط به دیوان قضا و محاکم داوری بوده است و این معنی را لغتنویسان متذکّر نشدهاند، امّا از شواهدی که در لغتنامهٔ دهخدا برای «روزنامه» نقل شده است میتوان این کد مطلب: 5218 - تاریخ انتشار: 06:33 - 1402/06/01 3 - تعریف وزن و جایگاه آن در شعر فارسی باره مینویسد: «نوع وزن شعر هر زبان بر مبنای یکی از خواص یا تنها به اعتبار شمارة هجاها حاصل می شود... در هر زبان، یکی از انواع وزن معمول است و اتخاذ آنها از روی تفنّن نیست؛ بلکه با صفات و خصایص تلفظ زبان ارتباط دارد» (خانلری، 1373: 27)؛ پس نوع وزن شعر هر زبان بستگی به کد مطلب: 5189 - تاریخ انتشار: 06:26 - 1402/05/22 4 - سیر وزن در قصاید فارسی از آغاز سرودن شعر به زبان فارسی با توجه به تأثیرپذیری آنها از عروض عربی، در اوزان فارسی شعر سرودند. «نخستین شاعران فارسی زبان عیناً اوزان شعر عرب را تقلید نکردند؛ بلکه حتی بیتی هم در یکی از اوزان خاص عرب نسرودند» (وحیدیان کامیار،1370:57) و تنها از قواعد عروض عربی کد مطلب: 5188 - تاریخ انتشار: 06:37 - 1402/05/18 5 - جایگاه تکرار و بازنویسی تکرار، غالبن سخن را آراسته تر می کند. ساختار منظمی به آن می بخشد و موسیقی شعر را پدید می آورد. در نمایش نامه، تکرار در ساختار گفت و شنودها به چشم می خورد. همچنین در تکیه کلام ها. در نوشته های منثور، در روزنامه نویسی یا داستان پردازی، برای آهنگ سخن از تکرار استفاده می شود.
از تکرار، اندیشه ای را برجسته ساختن یا به جنبه ای از یک تفکر جلوه ویژه ای بخشیدن و قدرتی فزون تر کردن و سودایی را بیان داشتن است.
بی گمان هر تکراری به خودی خود بر زیبایی سخن نمی افزاید. آن چه زیبایی می آفریند سبک گفتاری است، نه تکرار پیام. اما تکرار کلام، وزن و آهنگی کد مطلب: 3129 - تاریخ انتشار: 11:04 - 1401/06/03 مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر کرد؛ 6 - شعری که هوشنگ ابتهاج درباره امام خمینی سرود روز ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ همزمان با ورود امام خمینی به میهن، روزنامه کیهان در صفحه نخست خود شعری از هوشنگ ابتهاج (ه.ا.سایه) درج کرد که در قالب شعر نو سروده شده بود. نقل از خبرگزاری مهر، مرکز اسناد انقلاب اسلامی به مناسبت درگذشت زندهیاد هوشنگ ابتهاج به بازنشر یکی از اشعار او اقدام کرد که در مناسبتی خاص در روزنامه کیهان منتشر شده بود.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی درباره این شعر چنین روایت کرده است:
روز ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ همزمان با کد مطلب: 2915 - تاریخ انتشار: 17:42 - 1401/05/19 7 - سیر وزن در قصاید فارسی وزن عبارت است از، وجود نوعی نظم در هجاها. وزن موسیقی بیرونی شعر را ایجاد میکند و باعث ایجاد لذّت در خواننده میشود و به همین دلیل از جایگاه ویژهای در شعر فارسی برخوردار است. در تعریف وزن میگویند: «وزن، نظم و تناسبی است در اصوات و در شعر به جای اصوات کلمات است و کلمه شامل چند صوت ملفوظ است که به مواضعه میان اهل زبان، نشانة معنی خاصی باشد» (خانلری، 1373: 93) و به تعبیر خواجه نصیرالدین طوسی، «وزن هیأتی است، تابع نظام ترتیب حرکات و کد مطلب: 1969 - تاریخ انتشار: 08:49 - 1400/12/23 8 - بیان روایی و ایجاد وحدت ساختاری در شعر نو در شعر گفتار با دو گرایش مواجه هستیم؛ نخست شعرهای گفتاری معناگراست که ساختار متشکّلی دارند؛ دیگری شعرهای گفتاری معناگریز است که در آن هر نوع انسجام کلام از بین میرود. شاعران این جریان شعری ادعا میکنند، درصدد کشف ادبیت در زبان عامیانه هستند. به نظر میرسد تا حدّی؛ بویژه در زمینه سه عنصر زبان، وزن و صورخیال به این مهم دست یافتهاند. روایی از اصلیترین شگردها برای ایجاد وحدت ساختاری در انواع شعر نو؛ از جمله شعر گفتار است. در حقیقت لحن گفتاری به کار گرفته شده در این اشعار بخوبی ساختار روایی را میپذیرد و بدین وسیله به انسجام هر چه بیشتر شعر کمک شایانی میکند. « روایت، نقل رشتهای از حوادث کد مطلب: 1810 - تاریخ انتشار: 08:25 - 1400/11/25 به قلم استاد محمدرضا شفیعی کدکنی 9 - مَلِکُالشُّعَراءبهار، ادیبی گرانمایه و شاعری توانا محمدتقی بهار استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، شاعر، ادیب، نویسنده، روزنامهنگار، تاریخنگار و سیاستمداران خوشنام معاصر ایرانی است. از فعالیتهای ارزشمند محمدتقی بهار ملقب به ملکالشعرا و متخلص به «بهار»، میتوان به نمایندگی حوزههای سرخس، بجنورد و تبریز در مجلسهای سوم، چهارم و پنجم شورای ملی، وزارت فرهنگ بعد از روی کار آمدن کابینه قوامالسلطنه در بهمن ۱۳۲۴، انتشار هفته نامه تازه بهار از سال ۱۳۲۸ و تدریس در دارالمعلمین عالی اشاره کرد. یکی از پرفروغترین شعلههای قصیدهسرایی در طول تاریخ ادبی ماست و بیهیچ گمان از قرن ششم بدین سوی، چکامهسرایی به عظمت او نداشتهایم.
در میان قصیدهسرایان درجهٔ اوّل زبان فارسی -که از شمارهٔ انگشتان دو دست تجاوز نمیکند- به دشواری میتوان کسانی کد مطلب: 1070 - تاریخ انتشار: 12:33 - 1400/06/20 |