تعداد نتایج: ۱۲۰ | عبارت جستجو: نظریه |
گفتوگو با دکتر عاصمه قاسمی درباره پویش کمک به مردم مظلوم لبنان و غزه 1 - همدلی ایرانیان باید به یک نظریه تبدیل شود ارزشمند است و باید در نظریه پردازیها امروزه جامعه شناسی مورد توجه قرار گیرد.
علاوه بر نگاهی که جامعه شناسان به خصوص کلاسیک، در موضوع همکاری و نوعدوستی داشتند در نگاه فلاسفه و اندیشمندان اسلامی از جمله فارابی، ابن خلدون و دیگران نیز این مفهوم با ادبیات مختلفی کد مطلب: 6998 - تاریخ انتشار: 19:07 - 1403/09/20 یادداشتی از آقای حسین سرآبادانی تفرشی، پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیهالسلام 2 - راهکارهای نهادینهسازی وجود پیوست عدالت در تصمیمات و قوانین کشور رهبر معظم انقلاب در نخستین دیدار هیئت دولت چهاردهم با ارجاع به تکرار موضوع «عدالت» در سخنان رئیسجمهور بر اهمیت وجود «پیوست عدالت» در لوایح قانونی و تصمیمات دولت تأکید و به طراحی یک نرمافزار برای این کار از سوی جمعی از جوانان دانشگاهی اشاره کردند: «پیوست عدالت یک ترتیب اداری یا یک فرم تشریفاتی نیست، یک امر واقعی است؛ یعنی مراکزی مثل سازمان برنامه ــ از باب مثال ــ که برنامه را تنظیم میکنند، تصمیمها را میسازند، تصمیمسازی میکنند، قانونها را آماده میکنند، لوایح قانونی دولت را آنها مینویسند، آنها تنظیم میکنند، بایستی یک مراقبتی [کنند] ــ حالا یا از سوی خود آنها یا کسانی را آقای رئیسجمهور معیّن کنند ــ نگاه کنند ببینند تأثیر این قانون، تأثیر این برنامه در شکاف اجتماعی چقدر است، کم میکند، زیاد میکند، تأثیر میگذارد، نمیگذارد، فاصلهی طبقاتی را کم میکند زیاد میکند؛ این را مراقبت کنند و اگر دیدند این برنامه موجب میشود که فاصلهی طبقاتی زیاد بشود، برنامه را حذف کنند، [یا] آن قسمت از برنامه را حذف کنند. «پیوست عدالت» یعنی این، نه اینکه ما یک کاغذی پیوست کنیم به قانونمان که یک شرایطی بگذاریم؛ نه، در خود قانون [باشد]؛ این کار آسانی نیست، یک کار سختی است، کار مشکلی است. بنده البتّه اطّلاع پیدا کردم یک تعدادی جوان دانشگاهی فاضل و مطّلع یک نرمافزاری برای این کار تهیّه کردند که حالا اگر خواستید، مراجعه میکنید و میخواهیدشان و [اگر] مورد قبولتان قرار گرفت، مورد استفاده قرار میدهید.» ۱۴۰۳/۰۶/۰۶
«نرم افزار عمومی پیوست عدالت اجتماعی» از جمله فناوریهای طراحی شده برای پیوستنگاری برنامهها و قوانین، مبتنی بر نظریه اسلامی عدالت اجتماعی است که در مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیهالسلام طراحی شده است. (با محورهایی همچون نظریه اسلامی عدالت اجتماعی، راهاندازی رشته دانشگاهی عدالتپژوهی، شاخصسازی و پیمایش عینی عدالت در کشور). لازم به ذکر است پیوستنگاری، حتی در حوزه عدالت، امری مسبوق به سابقه در مطالعات جهانی است. برخی تصور میکنند که این امر، مخلوق کد مطلب: 6466 - تاریخ انتشار: 09:59 - 1403/06/21 بررسی نسبت تنفیذ و نظریه ولایت فقیه به قلم حجتاسلام والمسلمین دکتر سیدمهدی ساداتینژاد، استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران 3 - نسبت تنفیذ و نظریه ولایت فقیه بند نهم اصل یکصدودهم قانون اساسی که مربوط به وظایف و اختیارات رهبری است، از امضای حکم ریاستجمهوری پس از انتخابات مردم توسط رهبری سخن میگوید که در واقع از مفهوم رسمیت بخشیدن و نافذ کردن "حکم ریاستجمهوری"به کلمهی "تنفیذ" یاد میشود. در اینجا وارد بحثی به نام نظریه ولایت فقیه میشویم.
نظریه ولایت فقیه اندیشه و ادلهای است که در دوران غیبت برای شکل حکومت در جامعه شیعی معنا پیدا میکند. در اینجا این بحث مطرح میشود که چه کسی اجازه حکومت را به فقیه داده است؟! در نظریه ولایت فقیه، کد مطلب: 6247 - تاریخ انتشار: 21:08 - 1403/05/13 4 - نظریه بیداری اسلامی بر اساس اندیشه سیاسی حضرت آیتالله خامنهای این کتاب که در واقع مقاله مبسوط دکتر موسی نجفی در خصوص بیداری اسلامی است، یکی از تازهترین محصولات موسسه انقلاب اسلامی محسوب میشود که توسط انتشارات «نهضت نرمافزاری» روانه بازار شده است. نویسنده کتاب در مقدمه کتاب نوشته است: بیداری اسلامی به شکل یک نظریه منسجم و علمی در اندیشهی سیاسی آیت الله خامنهای موضوع این تحقیق است. «نظریهی بیداری اسلامی بر اساس اندیشه سیاسی حضرت آیت الله خامنهای» به مناسبت برگزاری همایش نظریه بیداری اسلامی در اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی (ره) و حضرت آیت الله خامنهای منتشر شده است.
این کتاب که در واقع مقاله مبسوط دکتر موسی نجفی در خصوص بیداری اسلامی کد مطلب: 5885 - تاریخ انتشار: 13:55 - 1403/03/18 5 - نظریههای ادراک اعمال ارادی انسان به نوعی مرتبط با ادراک میباشند. تصور کنید لحظهای اگر ما نمیتوانستیم اطرافمان را ادراک کنیم چه بر سر کنشهای ما میآمد. کنش ارادی انسانی وابسته به آگاهی وی از محیط میباشد. ما تا ندانیم در اطرافمان چه میگذرد نمیتوانیم تاثیری کد مطلب: 2117 - تاریخ انتشار: 10:11 - 1403/01/03 6 - ژرار ژنت و نظریة ترامتنیت ترامتنیت یک اصطلاح نقدی در نظریة ادبی معاصر است. این نظریه بر آن تأکید دارد که یک اثر ادبی تنها در ارتباط با سایر آثار ادبی تعریف و فهمیده میشود؛ زیرا خالق یک اثر ادبی با تصمیم آفرینش یک اثر، به دنیایی از ارتباطهای میانمتنی در ذهن خود وارد میشود؛ نویسنده یا شاعر از افکار بسیاری از آثار پیش از خود و یا معاصر با خود تأثیر میپذیرد و این افکار در آفرینش اثر او نقش دارند. ژنت، زبانشناس ساختارگرای فرانسوی، باتکیهبر نظرهای باختین و تفسیرهای کریستوا، مفهوم روابط بین یک متن با متنهای دیگر را بهطور کامل گسترش داد و آن را از حالت نظری به حالت کاربردی رساند. وی آشکارا گفت: «من امروز ترجیح میدهم بگویم موضوع بوطیقا، کد مطلب: 5613 - تاریخ انتشار: 09:10 - 1403/01/01 7 - سبک طرز در شعر فارسی جمله راه های درک درست اصطلاحات ادبی، بررسی این مفاهیم در آثار شاعران و نویسندگان است. تأمل در نظریههای ادبی نشان میدهد، در این عرصه به اندیشة آفرینندگان آثار کمتر توجه شده یا بهتر است بگوییم به دیدگاههای آنان اصلا نپرداختهاند. گویا منشأ چنین تفکری ناتوان شمردن شاعران و خالقان آثار ادبی از درک نظریه های ادبی بوده است. جستجو و تفحص در آثار منظوم زبان فارسی، به نظر میرسد کهنترین اصطلاح برای اشاره به سبک، واژۀ طرز بوده است. در کشاف اصطلاحات الفنون در تعریف طرز آمده است: «در اصطلاح بلغا مقصدی را گویند از مقاصد نظم که به صفتی از اوصاف نظم مخصوص گردانیده باشند و این را طریق نیز کد مطلب: 2012 - تاریخ انتشار: 08:12 - 1402/12/26 8 - واکاوی اسطورۀ کیومرث اسطورۀ کیومرث یکی از اسطورههای مهم فرهنگ ایرانی است. این اسطوره ازنظر پژوهشی ظرفیت بسیاری دارد و آن را از جنبههای مختلف میتوان بررسی کرد؛ ازاینرو به پژوهشهای روشمند و منسجم بر مبنای نظریه و نقد ادبی نیازمند است. در شاهنامه
کیومرث نخستین پادشاه بود. در فصل بهار و در اعتدال بهاری بر جهان کدخدا شد. جایگاه او در کوه بود. خورش و پرورش را کیومرث برای مردمان آورد. سی سال پادشاهی کرد. فرّ شاهنشهی داشت. دد و دام و جانور به نزدیک او میآرمیدند. آیین و کیش را از جایگاه کیومرث کد مطلب: 5587 - تاریخ انتشار: 06:39 - 1402/12/16 9 - تحلیل نظریه روایی کلود برمون برمون (Bremond Claud) متولّد (1929) روایت شناس ساختارگرای فرانسوی است که در آثاری نظیر منطق داستان، پیامهای داستانی، منطق ممکنهای داستانی و ریختشناسی داستان های عامیانه فرانسه به طرح دیدگاههای روایت شناسی خود پرداخت.
برمون در آثارش به طرح دیدگاه روایتشناسانه کد مطلب: 5197 - تاریخ انتشار: 07:04 - 1402/05/21 10 - نظریه محاسباتی ذهن بر نظریه محاسباتی ذهن (به اختصار ن.م.ذ ) افکار سمبل های مرکبی اند که هم ویژگی های نحوی و هم ویژگی های دلالت شناختی دارند. سمبل های زبانی مرکبی مانند «فودور با حال است» متشکل از سمبل های پایه ای مانند «فودور». به همین ترتیب، بنابر ن.م.ذ، این فکر که فودور باحال است کد مطلب: 4820 - تاریخ انتشار: 08:07 - 1402/02/11 11 - بحثی در باب نظریهی «معرفتشناسی طبیعیشده»ی کواین - بخش چهارم تحلیلیت Analyticity بر ترادفِ زبانی و صدق منطقی
چنانکه گفتیم، بر مبنای تعریف فرگه، جمله آنگاه تحلیلی است که، اگر و فقط اگر، حدود بهکارگرفته در آن با مترادفهایشان جایگزین شوند و به یک «صدق منطقی» truth of logic تبدیل شود.
بهعنوان مثال، به کد مطلب: 4747 - تاریخ انتشار: 10:04 - 1402/01/24 12 - بحثی در باب نظریهی «معرفتشناسی طبیعیشده»ی کواین - بخش سوم استدلال اول کواین (نفیِ تمایز میان گزارههای ترکیبی و تحلیلی)
دوگانهی «تحلیلی-ترکیبی» synthetic/analytic از کانت است. پیش از کانت، دوگانهی روابط میان ایدهها relations of ideas و امور واقع matters of fact را از دیوید هیوم و دوگانهی حقایق عقل truths of reason و حقایق کد مطلب: 4744 - تاریخ انتشار: 08:18 - 1402/01/22 13 - بررسی برخی نظریهها در خصوص اصالت حکمت متعالیه نظریه روششناسی ملاصدرا، روششناسی التقاطی است که در آن فلسفه ملاصدرا را آمیزهای التقاطی از آرای گذشتگان میداند و مدعی گرتهبرداری این فیلسوف از نظریات و عقاید فیلسوفان و متکلمان بوده و هیچ نظر اشرافی نداشته و سعی کرده است تا صرفاً به کد مطلب: 4420 - تاریخ انتشار: 12:45 - 1401/11/30 14 - انتشار«مرگ تدریجی یک رویا» کتابی که 100 نظریه افول آمریکا را بررسی میکند کتاب «مرگ تدریجی یک رویا» نظریات افول آمریکا از نگاه اندیشمندان غربی، به قلم امیر عامری و به همت نشر معارف، چاپ و به بازار نشر عرضه شد. شد.
بسیاری از پژوهشگران و نظریهپردازان برجسته دنیا و ایالات متحده آمریکا با بررسی شاخصهای سیاسی، اقتصادی، نظامی، فرهنگی و قدرت نرم این کشور و مقایسه آن با رقبای جهانی آمریکا، بر این باورند که قدرت ایالاتمتحده در حال افول است. در این خصوص، تنوع زیادی در نظریه کد مطلب: 3983 - تاریخ انتشار: 11:12 - 1401/09/09 15 - نظریه رمان اصلیترین تأثیر فلسفی لوکاچ مربوط به حوزه آلمان است. او در حلقه فکری هایدلبرگ که ماکس وبر در طول سالیان ۱۹۰۶ تا ۱۹۲۸ به دور خود گرد آورده بود شرکت داشت. پیوستن او به مارکسیسم، «نظریه رمان» (۱۹۱۶) است که تحت تأثیر نظریات اعضای آن حلقه نظیر جورج زیمل صورت گرفتهاست. آنها نگرش انتقادی سنگینی نسبت به مدرنیتهای که عقلانی و بیروح دیده میشد شکل داده بودند، به همراه تأکیدی نوکانتی بر تمایز شدید بین واقعیات و کد مطلب: 2101 - تاریخ انتشار: 11:58 - 1401/08/17 عضو مجلس خبرگان رهبری در یادداشتی آورده است : 16 - طرفداران حجاب اختیاری به کجا می روند؟ حجت الاسلام و المسلمین محسن حیدری در یادداشتی به نقد نظریه حجاب اختیاری از نظر شرع و قانون پرداخت. رهبری در یادداشتی به نقد نظریهی حجاب اختیاری از نظر شرع مقدس و قانون پرداخت.
متن یادداشت به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
در ارتباط با حوادثی که در نیمهی دوم شهریور ۱۴۰۱ پیش آمد، اشاره به چند نکته ضرورت دارد.
۱- در این حوادث جرائمی هولناک توسط اغتشاشگران کد مطلب: 3518 - تاریخ انتشار: 19:58 - 1401/07/20 17 - سبک طرز در شعر فارسی جمله راه های درک درست اصطلاحات ادبی، بررسی این مفاهیم در آثار شاعران و نویسندگان است. تأمل در نظریههای ادبی نشان میدهد، در این عرصه به اندیشة آفرینندگان آثار کمتر توجه شده یا بهتر است بگوییم به دیدگاههای آنان اصلا نپرداختهاند. گویا منشأ چنین تفکری ناتوان شمردن شاعران و خالقان آثار ادبی از درک نظریه های ادبی بوده است. جستجو و تفحص در آثار منظوم زبان فارسی، به نظر میرسد کهنترین اصطلاح برای اشاره به سبک، واژۀ طرز بوده است. در کشاف اصطلاحات الفنون در تعریف طرز آمده است: «در اصطلاح بلغا مقصدی را گویند از مقاصد نظم که به صفتی از اوصاف نظم مخصوص گردانیده باشند و این را طریق نیز کد مطلب: 3503 - تاریخ انتشار: 08:54 - 1401/07/20 18 - نظریهای در روایتشناسی ساختارگرا ساختارگرایی کوششی برای کاربرد نظریة زبانی در زمینة موضوعات و فعالیتهای غیرزبانی است. یکی از جنبههای موفقیت ساختارگرایانْ روایتشناسی یا بررسی روایت است. برمون از برجستهترین نظریهپردازانی است که بنابر دیدگاه چهرههای شاخصی مانند مکاریک و رابرت اسکولز از روایتشناسان ساختارگرا به شمار میآید؛ ولی دیدگاههایش به پساساختارگرایی نیز بسیار نزدیک است. او بهمنزلة صاحبنظری در حوزة روایتشناسی کد مطلب: 3439 - تاریخ انتشار: 13:04 - 1401/07/14 19 - نقشههای آقای «لوئیس» برای تجزیهطلبی! مهمترین نظریه تجزیه ایران در دوران معاصر، کار یک مورخ یهودی انگلیسی است که او را یکی از بزرگترین مورخان تاریخ میدانند؛ کسی که پدر نقشههای تجزیه ایران است و نامش «برنارد لوئیس» است. نابود خواهد کرد». طرح و نظریه لوئیس نقشهای معروف هم دارد و البته به شکلگیری نقشههای مختلفی برای تجزیه کشورهای خاورمیانه و خاور نزدیک منجر شده است.
نکته مهم درباره لوئیس اینکه تجزیه ایران، کانون مرکزی و بخش اصلی طرح وی است و چنین است: «طبق طرح لوئیس ایران کد مطلب: 3377 - تاریخ انتشار: 20:12 - 1401/07/10 20 - بررسی اجزای کلام در جنیدنامه ز جمله بررسیهای مفید برای آشکار شدن ساز و کار روایتها و به طور خاص قصّههای عامیانه، روش تجزیه و تحلیل تودوروف، نظریهپرداز عرصه ساختارگرایی است که در تحلیل روایتهای اسطورهای به کار گرفته شده است. اصلی جنیدنامه در تمام طول داستان با حوادث و اتفاقات مختلفی که برایشان روی میدهد، پیکرة اصلی و اساسی داستان را میسازند. جنید، رشیده، شیبو، مختار و قاضی اسامی خاص هستند و هر یک از این اسامی بیانگر صفاتی میباشند که به نوبه خود بر روابط میان افراد دلالت کد مطلب: 3301 - تاریخ انتشار: 08:42 - 1401/07/02 |